fbpx

Bibinje: Radove vrijedne 8,9 milijuna kuna zaustavilo neriješeno vlasništvo

Za početak glavnih građevinskih radova na izgradnji denivelacijskog križanja potrebno je riješiti imovinsko pravne odnose i otkup zemljišta od privatnih vlasnika. Sve je u intenzivnom rješavanju i ide prema planiranoj dinamici, kaže Tomislav Marić iz Hrvatskih cesta

Radovi u vrijednosti od 8,9 milijuna kuna na denivelaciji križanja državne ceste D8 i županijske ceste Ž6039 na ulazu u Bibinje, “kod Markovića”, koji su prekinuti na početku turističke sezone, prema najavama iz Hrvatskih cesta, nastavljaju se najkasnije za mjesec dana.

Crna točka

– Zahtjevni radovi na denivelaciji raskrižja trebali bi početi sredinom sljedećeg mjeseca. Završetak radova, uvjeren sam, bit će do početka iduće turističke sezone, ističe Tomislav Marić iz Hrvatskih cesta.

Iako je modernizacijom prometnica tijekom posljednjih godina napravljeno puno i na poboljšanju sigurnosti, na području Zadarske županije još uvijek postoje opasna mjesta koja treba sanirati. Među njima je svakako i dionica Jadranske magistrale D8 kroz Bibinje, jedna od opasnih lokacija na prometnicama koje nose neslavnu titulu crnih točaka.

– Za početak glavnih građevinskih radova na izgradnji denivelacijskog križanja potrebno je riješiti imovinsko pravne odnose i otkup zemljišta od privatnih vlasnika. Sve je u intenzivnom rješavanju i ide prema planiranoj dinamici, kaže Marić.

Radovi na čišćenju i pripremi gradilišta započeli su sredinom travnja, ali su zbog turističke sezone i neriješenih imovinsko pravnih odnosa za mjesec dana prekinuti. Naime, gotovo svagdje gdje se izvode javni komunalni i infrastrukturni projekti, najveći problem je otkup zemljišta i sređivanje imovinskopravnih odnosa s privatnim vlasnicima.

– Kako će se raskrižje na dva nivoa raditi na lokaciji koje je po Prostornom planu Općine Bibinje građevinsko područje, metar četvorni zemljišta se plaća oko 75 eura, doznajemo od jednog od vlasnika manje parcele na skorašnjem gradilištu.

Riječ je o jednoj od najopterećenijih zadarskih dionica Jadranske magistrale i zaista opasnom križanju ulaza u Bibinje iz pravca Zadra i ceste za novo groblje iznad magistrale. Raskrižje je to koje jednostavno ne oprašta pogrešku vozača.

Izvođač Hidroelektra niskogradnja

– Unatoč vidno ucrtanom pješačkom prijelazu i prometnim znakova upozorenja, mnogi građani odabiru pretrčavanje ceste što je na tome mjestu vrlo opasno. Posebno je opasno tijekom odlaska mještana na groblje te tijekom ljetnih mjeseci kada prosječni promet prelazi brojku od 13.000 vozila, ističe Nino Šimunić, načelnik Bibinja.

Na ovom bibinjskom raskrižju na kojem su ljudi opasno izloženi pogibelji, građevinski dio radova izvoditi će zagrebačka Hidroelektra niskogradnja d.o.o. Investitor su Hrvatske ceste dok je šef gradilišta inženjer Tomislav Pilko. Iako je početna cijena iznosila 13,5 milijuna kuna javnim nadmetanjem vrijednost građevinskih radova pala je na iznos od 8,9 milijuna kuna.

– Financijska sredstva za izgradnju raskrižja na dva nivoa osigurala je još bivša Vlada RH i radovi su trebali započeti još početkom jeseni protekle godine. Međutim, zbog žalbenog roka jednog od ponuđača radovi su do pravomoćnosti žalbene odluke bili prolongirani, pojašnjava načelnik Šimunić dodajući kako je tek sudskim odbijanjem žalbe potpisan ugovor sa odabranim izvođačem radova.

Pored raskrižja na dva nivoa u visini novog groblja u sklopu projekta izgradit će se i kružni tok, odnosno rotor za što sigurniji i brži protok motornih vozila. Dionica Jadranske magistrale kroz Bibinje će time dobiti primjeren izgled i sigurnost, jer je nažalost, u zadnjih nekoliko godina na toj dionici bilo puno prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

– Nije ni potrebno naglašavati kako smo projekt novog, suvremenog i sigurnijeg ulaza, odnosno izgradnju raskrižja na dva nivoa željno očekivali. Projekt za koji je Općina Bibinja vlastitim financijskim sredstvima ishodila svu potrebnu dokumentaciju prvenstveno ima za cilj maksimalnu sigurnost svih sudionika u prometu, zaključuje Šimunić.

Izvor: Zadarski list