fbpx

Dr. Kulić: Nigdje narod nije tako grubo opljačkan kao u Hrvatskoj!

Nakon što uđemo u Europsku uniju past će cijene rada i nekretnina. Alarmantno je što će se toliko obezvrijediti radnici, a ovi isti milijarderi ponovno će jeftino dobiti tvrtke koje će Vlada pod represijom sve rasprodati. Ja sam Jadranku Kosor kad je bila premijerka upozoravao da udio cijena rada u BDP-u pada kao što pada i udio cijena rada u dohotku poduzeća. Vlasnici su iznijeli kapital iz tvrtki koje su ostale osiromašene i sad odlaze u stečaj, a radnici na cestu – rekao je Kulić.

– Nigdje tako grubo narod nije razvlašten kao u Hrvatskoj gdje jedan posto poduzetnika raspolaže sa 73 posto hrvatskog kapitala u našem gospodarstvu- rekao je u razgovoru za portal Dnevno, ugledni znanstvenik i ekonomist Slavko Kulić nakon objave da u Hrvatskoj živi čak 260 multimilijunaša čija ukupna imovina vrijedi 30 milijardi dolara, dok su iza nas države bogate naftom poput Iraka i Libije.

U isto vrijeme u Hrvatskoj svaki peti stanovnik živi na rubu egzistencije. Za više od 20 posto povećao se broj korisnika Caritasa i pučkih kuhinja. U Caritasu napominju da je zabrinjavajući trend u kojem val siromaštva zahvaća i pojedince i obitelji koje još donedavno nisu bile ispod ili blizu granice siromaštva. Primjećuju i da se širi fenomen ‘urbanog siromaštva’. Riječ je o ljudima koji žive u gradovima, imaju relativno dobro ili visoko obrazovanje, ali su ih gubitak posla i nemogućnost da pronađu drugi gurnuli u siromaštvo.

Dr. Slavko Kulić na ovakve katastrofalne nesrazmjere upozorava već 20 godina, a njegove crne prognoze su se, po svemu sudeći već počele ostvarivati. – Poduzeća su od 1953. do 1991. godine bila u grupnom vlasništvu, radnici su tad stvarali nove dodane vrijednosti, a od tog kapitala pa sve do privatizacije devedesetih ta su poduzeća izrasla u divove. Te radnike netko je grubo razvlastio i država je pojedincima dala sav kapital. Ti milijarderi koji se danas spominju, nastali su iz doba privatizacije i politika im sve do danas pogoduje – rekao je Kulić.

Za primjer je naveo najbogatijeg Hrvata Ivicu Todorića za kojeg tvrdi da mu je država dala puste kombinate po Slavoniji i Baranji.

– Todorić javno laže kad govori da je platio 270 milijuna kuna za Belje. Čovjek iz Vlade mi je rekao da mu je država oprostila tih 270 milijuna kuna duga i dobio je Belje za jednu kunu – rekao je Kulić.

Dodaje kako Vlada i dalje nastavlja posao prijašnjih Vlada pomažući tajkunima da se i dalje bogate. – Naravno da politika pogoduje miljarderima kad i sami imaju od tog koristi jer zajedno dijele dobit. Međutim ovo što se sad događa nije ništa prema onome što slijedi – kaže Kulić. Dodaje da ćemo ‘pravu krizu’ vidjeti 2014. do 2016. godine.

– Nakon što uđemo u Europsku uniju past će cijene rada i nekretnina. Alarmantno je što će se toliko obezvrijediti radnici, a ovi isti milijarderi ponovno će jeftino dobiti tvrtke koje će Vlada pod represijom sve rasprodati. Ja sam Jadranku Kosor kad je bila premijerka upozoravao da udio cijena rada u BDP-u pada kao što pada i udio cijena rada u dohotku poduzeća. Vlasnici su iznijeli kapital iz tvrtki koje su ostale osiromašene i sad odlaze u stečaj, a radnici na cestu – rekao je Kulić.

I ako smo mislili da nam je sad najgore, katastrofa nas tek čeka. Sve je više primjera Gredelja i ostalih hrvatskih tvrtki koje odlaze u stečaj unatoč tome što radnici marljivo rade u njima, međutim radnici ne mogu toliko brzo proizvoditi, stvarati i zaraditi koliko brzo neki mogu pokrasti.

Izvor: dnevno.hr