fbpx

Facebook koristi čak 5.6 milijuna djece

Vodeća svjetska društvena mreža izričito zabranjuje korištenje svoje mreže osobama mlađima od 13 godina, no procjenjuje kako je na Facebooku i dalje oko 5,6 milijuna djece, među kojima su i ona koja su profil otvorila uz pomoć svojih roditelja.

Oko 5,6 milijuna korisnika Facebooka ili 3,5 posto njegovih američkih klijenata su djeca kojima je, barem tvrdi ta društvena mreža, zabranjeno korištenje stranice.

Facebook i brojne druge internetske stranice zabranjuju pristup djeci mlađoj od 13 godina zbog Zakona o zaštiti privatnosti djece na internetu (COPPA), koji od njih zahtjeva poseban tretman djece mlađe od 12 godina.

Cilj zakona je spriječiti marketinške tvrtke prikupljanje osobnih podataka od djece i koristiti ih u oglašivačke svrhe. Stranice moraju dobiti posebno odobrenje roditelja prije nego djeci dopuste pristup svojim sadržajima te poduzeti mjere za zaštitu njihove privatnosti.

To je pitanje postalo ponovno aktualno u vrijeme kada Savezno povjerenstvo za trgovinu upravo završava izradu pravila kojima tvrtke i internetske stranice želi dodatno ograničiti u obraćanju mladima.

Facebook, vodeća svjetska društvena mreža s 955 milijuna korisnika, kaže da se zakon na njih ne odnosi, jer izričito zabranjuje korištenje svoje mreže osobama mlađima od 13 godina.

Ipak, Facebook je ostvario određeni napredak u isključivanju djece sa svoje stranice. Izvješće Udruge za zaštitu potrošača iz lipnja pokazuje da je u samo godinu dana eliminirao 800.000 djece mlađe od 13 godina pomoću svog “screening” procesa, o kojem Facebook ne želi objaviti pojedinosti.

Studija, međutim, procjenjuje kako je na Facebooku i dalje oko 5,6 milijuna djece, među kojima su i ona koja su profil otvorila uz pomoć svojih roditelja.

Facebook je odbio komentirati te podatke, a glasnogovornik tvrtke Frederick Wolens je e-mailom poručio da je tvrtka ‘predana unaprijeđenju zaštite djece na internetu’.

Izvor: dnevno.hr