fbpx

Građevinski vještak Zlatko Jurinić optužen za lažno svjedočenje

Općinsko državno odvjetništvo Zlatka Jurinića optužilo je da je kao vještak u postupku pred sudom dao lažni nalaz i mišljenje i tako počinio kazneno djelo na štetu Turisthotela, a u korist Invest Zadra

Zbog lažnog svjedočenja pred Trgovačkim sudom u Zadru u srijedu će na optuženičku klupu zadarskog Općinskog suda sjesti Zlatko Jurinić, 55-godišnji zaposlenik Grada Zadra, dipl. ing. građevine.

Općinsko državno odvjetništvo protiv Jurinića je podnijelo optužnicu još u ožujku prošle godine tereteći ga da je tijekom kolovoza 2007. godine u svojstvu stalnoga sudskog vještaka građevinske struke izradio nalaz i mišljenje gdje je naveo neistinite podatke. Riječ je o sudskom predmetu koji se pred Trgovačkim sudom u Zadru vodio između izvođača građevinskih radova – tvrtke Invest Zadar d.o.o. i Turisthotela d.o.o. kao investitora.

Tvrtka Invest Zadar tužila je Turisthotel zbog neisplate iznosa od gotovo 7,5 milijuna kuna pa je taj slučaj dospio na zadarski Trgovački sud. Jurinić je kao sudski vještak za građevinu dobio rješenje suda da provjeri te navode nakon čega je on u svojoj stručnoj ekspertizi iznio lažne podatke iz kojih je bilo jasno da nikada nije izišao na teren, iako je jedino na taj način mogao utvrditi stvarno stanje.

– Jurinić je kao vještak u konačnici neistinito naveo zaključak da je realno za prihvatiti iskazanu vrijednost radova po okončanoj situaciji kao stvarnu vrijednost radova, a što je potvrdio i na sudskom ročištu 5. listopada 2007. godine navodeći da je stvarno stanje stvari utvrdio temeljem dokumentacije i po potrebi na licu mjesta, iako nije izvršio očevide na licu mjesta, niti je proveo neposredna mjerenja, uzeo uzorke ili slične radnje u skladu s pravilima struke, kojima bi se jedino i nedvojbeno moglo zaključiti odgovaraju li radovi prikazani u okončanoj situaciji stvarno izvedenima – dakle, kao vještak u postupku pred sudom dao lažan nalaz i mišljenje – stoji u optužnom prijedlogu ODO-a Zadar

Sudsko ročište zakazano za utorak održat će se pred sucem Domagojem Kurobasom.

Izvor: Zadarski list