fbpx

Grubišić: HDZ je opljačkao društvenu imovinu pa sad osiromašeni narod nema ni za račune

HDZ-ovci su se uvrijedili zbog istupa HDSSB-ovca i tražili od predsjedavajućeg da ih zaštiti, na što je Stazić odgovorio da “ne misli uvoditi verbalni delikt”

HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić danas je u Hrvatskom saboru optužio HDZ da je opljačkao imovinu hrvatskog društva, na što su HDZ-ovci reagirali stankom te apelirali na kolege zastupnike da se suzdrže od uvreda i drže dnevnog reda, a na predsjedavajuće da zaštite zastupnike od neprimjerenih istupa.

HDZ je reagirao na Grubišićevu repliku u raspravi o paketu zakona vezanih uz ovrhu, kada je izjavio da je HDZ s koalicijskim partnerima opljačkao društvenu imovinu.

Nakon stanke, Gordan Jandroković je u ime HDZ-a Grubišićeve izjave nazvao naprimjerenima, apelirajući na zastupnike da ne koriste točke dnevnog reda za međusobne uvrede i napade.

»Jer, hvala Bogu, mogli bismo jedni drugima svašta reći, iskoristiti svašta što smo radili i jedni i drugi i treći«, poručio je, ističući da je rasprava o bitnim zakonima, kakvi su ovršni, do Grubišićeva istupa bila vrlo argumentirana i na visokoj civiliziranoj razini.

»Zašto je gospodin Grubišić napravio to što je napravio on to najbolje zna, možda i zbog lokalnih izbora i tko zna zbog čega. U ime HDZ-a još jednom apeliram da razgovaramo o onome što je tema, da se ne vrijeđamo, i molili bi posebno predsjedatelje sjednica da reagiraju na uvrede kada budu izrečene, ili na nekoga osobno ili na račun stranaka«, rekao je Jandroković.

Grubišić je, pak, u ime HDSSB-a rekao kako je optužbe da je HDZ opljačkao društvenu imovinu izrekao zbog svih afera koje su danas na sudu ili u kaznenom postupku, gdje se za kriminal i korupciju terete HDZ-ovci pa i sama stranka.

»Vi dobro znate o čemu se radi, radi se o kriminalu i korupciji, počevši od Ine, HEP-a, HAC-a, vojnih kamiona, Planinske, Fimi medije, Osječke televizije, Hrvatskog lista i svega ostalog. To po izračunima nekih ekonomskih stručnjaka kumulirano doseže i do 80 milijardi kuna, što je skoro tri četvrtine hrvatskog proračuna«, poručio je Grubišić HDZ-ovim zastupnicima.

Te njegove poruke, naglasio je, itekako su vezane uz sustav ovrha, jer hrvatski su građani upravo zbog tog kriminala i korupcije, što je za njega sinonim za pljačku, i dovedeni u situaciju da ne mogu plaćati svoje račune, pa se nad njihovom imovinom provodi ovrha.

»Zbog tog kriminala i korupcije se i urušila ova država, zbog toga imamo toliko ovrha jer ovaj narod ne može platiti televizijsku pretplatu, svoje telefonske račune i sve ostalo. Jer je osiromašen, ogoljen do srži, do korijena«, istaknuo je Grubišić.

U optužbama na račun HDZ-a nije, kazao je, mislio na cijelu stranku, na one poštene i male ljude koji su u stranku ušli iz domoljublja i koji »također nose križ svih ovih afera kojima je opljačkan hrvatski narod i hrvatska država«, već na vrh HDZ-a koji je i bio umiješan u te afere.

»Protiv pravne osobe HDZ-a vodi se sudski postupak. Ja ne vodim sudski postupak, nisam vas ni tužio niti vas je tužio HDSSB, nego pravna država«, poručio je Grubišić.

Naglasio je i kako mu nije jasno zašto je HDZ tako promptno reagirao na njegovu izjavu, dok je s danom zakašnjenja, »pa i više jer su se danima još vukli repovi«, reagirao kada je premijer Zoran Milanović u Saboru izrekao puno teže uvrede na račun HDZ-ovih zastupnika i same stranke.

U svojoj je replici, dodao je, spominjao i SDP, u smislu da je ta vladajuća stranka teret tog lošeg stanja u državi prebacila na leđa građana, povećanjem PDV-a, cijena goriva, plina, grijanja.

Na pritužbe HDZ-a da njihove zastupnike nije zaštitio od Grubišićevih uvreda sa stola predsjedavajućeg reagirao je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP), poručivši HDZ-ovcima da od njega ne očekuju da u sabornicu uvodi verbalni delikt.

»Ne mislim ovdje uvoditi verbalni delikt, molim vas nemojte od mene očekivati da kažnjavam i opominjem zastupnike zbog onoga što izgovore«, rekao je Stazić.

Naglasio je kako je Hrvatski sabor, kao i svaki drugi parlament, mjesto gdje se govori, ponekad oštro i grubo, pa i neprimjereno, te da je u prošlom mandatu, kada je vlast imao HDZ, vjerojatno dobio najviše opomena i kazni zbog oštrog govora.

Izvor: novilist.hr