fbpx

HDZ u Županijskoj skupštini vlada sa sve manje vijećnika

Na sjednicu Županijske skupštine kao promatrači su došli Rudolf Dvorski i Tomislav Šarić, čelnici HSP-a dr. Ante Starčević. Očito su željeli vidjeti kako funkcionira Županijska skupština, ali i kako rade njihovi vijećnici. Jer ova stranka sada ima dva vijećnika, a na izborima 2009., kad se birao ovaj skupštinski sastav, nije je ni bilo.

Dodatna sredstva
Vijećnici HSP-a dr. Ante Starčević u međuvremenu su postali Mile Čirjak, koji je prije bio u HSP-u, te Vladimir Kovačević, koji je na izborima bio u HSS-u, a godinu je dana čak bio predsjednik Županijske skupštine, pa onda neko vrijeme nezavisni vijećnik.

Obojica su prije bili u vladajućoj koaliciji, a sada više nisu uz HDZ − Kovačević je u četvrtak bio vrlo kritičan, tražio je uvrštenje u dnevni red pitanja dodatnih sredstava za minimalni standard osnovnih i srednjih škola, što je odbijeno. Kovačević i Čirjak potom su u nekim odlukama bili protiv, vidjelo se da ne podržavaju vladajuću koaliciju.

No ni ovo, kao ni prethodno istupanje HSS-a iz formalne koalicije u kojoj je nakon izbora bilo 30 vijećnika, ne ugrožava HDZ-ovu vlast. Uz 20 vijećnika HDZ-a, u formalnoj su koaliciji još troje iz HSLS-a, te po jedan iz HSP-a i HSU-a, upravo dovoljno za natpolovičnu većinu. No, u slučaju potrebe vladajući mogu računati na dva glasa SDSS-a i još pokoji od HSS-a.

Izvor: Slobodna Dalmacija