fbpx

Mještani Bokanjca zaustavili ekshumaciju: Ne damo grobove Wermachta!

U Zadru je počela ekshumacija grobova pripadnika njemačke vojske koji su umrli u zarobljeništvu i pokopani na predjelu Bokanjca u Zadru, te dijelom na predjelu Ričina. Početak ekshumacije obilježio je dolazak policije jer mještani Bokanjca nisu bili upoznati s dogovorima Grada Zadra i njemačkog veleposlanstva, pa su prijavili osobe koje počele iskapati grobove.

– Po dojavi su došli djelatnici policije, te su utvrdili da su dvojica radnika angažirana za taj posao – kazao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Radnike je angažirao Goran Radić, 38-godišnjak koji živi na relaciji Zagreb – Njemačka, a predstavnik je tamošnjeg Saveza za skrb o njemačkim vojnim grobovima. Kako nam je potvrdio, Radić posjeduje sve potrebne dozvole: suglasnost Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Uprave za europsko pravo, međunarodno pravo i konzularne poslove, kao i suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

– Ovlašten sam od Saveza za skrb o njemačkim vojnim grobovima (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge), no ekshumaciju smo zaustavili jer su mještani zvali policiju. Vjerujem da ćemo je uskoro nastaviti – kazao nam je Radić. Njemački ratni zarobljenici, vojnici Wehrmachta, na Bokanjcu su 1946. godine kopali kanal za vodovod prema Zemuniku i umrli su mahom te godine, te su pokopani na tamošnjem groblju.

Tadašnji bokanjački župnik vrlo je uredno vodio evidenciju i za svakog od 132 pokojnika postoje podaci. Svakom se zna ime i prezime, godina rođenja i odakle je. Unatoč tome, nikada se ni jedan član njihovih obitelji nije za njih raspitivao, niti ikada pokazao brigu za svoje pokojnike, što je čudilo Zadrane.

Crni križ
Interes je prije nekoliko godina pokazao austrijski Crni križ (Osterreichisches Schwarzes Kreuz), čiji predstavnici inače redovito vode brigu o grobnicama pripadnika Wehrmachta, kojima su pripadali i vojnici s područja današnje Austrije. No Crni križ nakon posjeta Zadru nije pokazao nikakav daljnji interes za sređivanje groblja ratnih zarobljenika na Bokanjcu.

– Pokojnika Wehrmachta na Bokanjcu ima više od stotinu i svaki ima svoj humak. Nitko te grobove nije posjećivao i uređivao, pa su sami Bokanjani vodili brigu i o tim grobnicama. One su se rasprostrle dijelom izvan ograde sadašnjega groblja, a dijelom zauzimaju samo središte bokanjačkoga groblja.

Konačno je postignut dogovor s poznatim donatorom i zaljubljenikom u Zadar Manfredom Nurnbergeromm, kao i s njemačkim veleposlanikom Berndom Fischerom o financiranju istraživanja, ekshumacije i preseljenja posmrtnih ostataka u već uređenu grobnicu njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata u Zagrebu. To se odnosi na posmrtne ostatke vojnika na groblju na Bokanjcu, kao i na predjelu Ričina u Zadru.

Nije baš sve po zakonu
Po našim zakonima u ekshumaciju mora biti uključena naša komunalna tvrtka, pa će tek onda radovi biti nastavljeni – kazao je zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
Time se odustalo od nekadašnje ideje da se postojeći grobovi pokriju pločom i da se napravi spomenik. Kad se sve ekshumacije obave, Zadar će dobiti dvije velike površine, na Bokanjcu i na predjelu Ričina – zaključio je dogradonačelnik Grgurović.

Izvor: Slobodna Dalmacija