fbpx

Nezamjenjivi Grga Šoša “ravnat” će do 69. godine

Kad su vrsni specijalisti zadarske bolnice dr. Blaić, dr. Vidučić i dr. Bubičić navršili 65 godina, tražili su mogućnost kako ostati u struci, raditi i pomoći brojnim pacijentima koji su ih tražili, ali nije išlo.

Umirovljeni su po sili zakona. Prema važećim propisima, nakon 65. godine mogu raditi profesori, liječnici i suci, ako to poslodavac hoće. Sustav čak stimulira dulje ostajanje na poslu, jer onima koji rade i nakon 65. godine mirovina se poveća za 0,5 posto svake godine, tako da za pet godina mogu imati i devet posto veću mirovinu.

Jedan od rijetkih takvih stručnjaka koji imaju prilike raditi nakon 65. godine u Zadru jest diplomirani upravni pravnik Grga Šoša, ravnatelj Doma za stare i nemoćne osobe.

Dugogodišnji je ravnatelj ove ustanove kojoj je osnivač Zadarska županija, a uz njegov produžetak obavljanja ove dužnosti vezano je nekoliko vrlo zanimljivih detalja.

U pravilu se ravnateljima dopušta rad nakon 65. godine ako im je tekući mandat počeo do dvije godine prije. No, Šoši je novi mandat počeo kad je već navršio 65 godina. Naime, u veljači 2010. je navršio 65, a novi mu je mandat počeo na temelju natječaja iz lipnja te godine.

Čak i to je u skladu s propisima, jer po Zakonu o radu o tome odlučuje poslodavac. U slučaju Doma za stare i nemoćne osobe to je Zadarska županija, koja je osnivač te ustanove. Za razliku od Narodnog muzeja ili Kazališta lutaka Zadar, gdje odluku o izboru ravnatelja donosi Županijska skupština, u slučaju zdravstvenih ustanova, pa i Doma umirovljenika, to je u nadležnosti samo Upravnog vijeća.

U ovom su slučaju suglasnost Zadarske županije prenijeli članovi UV-a dr. Zlatko Begonja, Suzana Barešić i Branislav Jelenić. No, činjenica da je Grga Šoša, eto već u 67. godini života, još ravnatelj ove ustanove često se komentira u Zadru, a pogotovo u Obrovcu, gdje obnaša dužnost predsjednika Gradskog vijeća.

Čelnica županijskog SDP-a Renata Sabljar-Dračevac postavila je i vijećničko pitanje županu koji su razlozi da je Šoša još uvijek ravnatelj, je li u pitanju njegova stručna sprema ili neke druge specijalne vještine s kojima građani nisu upoznati.

Pitala je još zašto se na mjesto u Domu čeka i po pet godina i kakva je transparentnost liste za čekanje. No, nije dobila odgovor od župana Stipe Zrilića ni od pročelnika Josipa Kraljića, nego jedno dugo Šošino objašnjenje, koji je najveći dio prostora posvetio objašnjenju da je Dom dobra ustanova.

Zadarski dom umirovljenika kod Sfinge je među većima u Hrvatskoj, kaže Šoša, u njemu je smješten 371 umirovljenik, uključujući nove podružnice Preko i Sali. Dom je dužan smjestiti 57 osoba čije troškove smještaja snosi država, a na listi čekanja je čak 1470 osoba. Dom je dobro opremljen, redovite kontrole iz Ministarstva socijalne skrbi nisu imale posebnih primjedbi.

A što se tiče svoga ponovnog izbora, Šoša je na kraju dugog obrazloženja samo lakonski naveo da je na natječaj prispjela jedna molba i Upravno je vijeće, sukladno Zakonu o radu, donijelo odluku da se za ravnatelja imenuje dosadašnji ravnatelj. Dakle, ni riječi o tome zbog čega je Šoša tako važan Zadarskoj županiji da bude ravnatelj i nakon 65. godine, kad se inače odlazi u mirovinu i posao prepušta mlađima.

Izvor: Slobodna Dalmacija