fbpx

Sanader će na HTV-u optužiti Bajića da ga progoni jer je tražio da istraži kriminal u ZABI?!

Bivšeg premijera je u zatvor je otjerao Franjo Luković, direktor Zagrebačke banke, jer mu se želio osvetiti zbog inzistiranja na rasvjetljavanju kriminala u ZABI. Sanader je u dva navrata tijekom 2004. tražio od Bajića da pokrene kazneni postupak protiv odgovornih djelatnika Zagrebačke banke, a Bajić je to odbio – ističe Pašk Kačinari i nudi dokaze koje objavljujemo u prilogu.

Bivši premijer protiv kojeg je nedavno podignuta i peta optužnica i protiv kojeg se već mjesecima vode sudski postupci na Županijskom sudu u Zagrebu, u ovu će nedjelju gostovati u emisiji Aleksandra Stankovića, Nedjeljom u dva. O čemu će Sanader govoriti ako ne smije komentirati suđenje i utjecati na sud, te o čemu bi trebao govoriti ako želi popraviti svoj ugled i ako hrvatskoj javnosti želi pomoći da shvati zašto je upravo on optužen, a ne i drugi političari i dužnosnici umiješani u brojne afere, analizirali smo uz pomoć uglednog odvjetnika, pravnika i bivšeg saborskog zastupnika, te ‘zviždača’ koji nam je ponudio dokaze za tvrdnju da je Sanader na optuženičkoj klupi ne zato jer je oštetio državu za velik novac (to su činili i drugi pa nisu optuženi) već stoga što je pokušao rasvijetliti kriminal puno veći od onoga koji se njemu stavlja na teret.

‘Tražio je od Bajića da istraži Lukovića i zato mu se Luković osvetio’
– Sanadera je u zatvor otjerao Franjo Luković, direktor Zagrebačke banke, jer mu se želio osvetiti zbog prijetnji i inzistiranja na rasvjetljavanju kriminala u ZABI. Sanader je, naime, u dva navrata tijekom 2004. godine dao nalog da se pokrene kazneni postupak protiv pojedinih djelatnika Zagrebačke banke, a na osnovu dokumenata koje je dobio od mene, odnosno mog odvjetnika Ozrena Tatarca. Prvo je Inicijativu za pokretanje kaznenog postupka protiv djelatnika ZABE 9. lipnja 2004. poslao Ministarstvu pravosuđa, MUP-u, Ministarsvu financija i DORH-u, da bi mjesec dana kasnije predstavku na rad DORH u vezi s tom inicijativom ponovno poslao Ministartvu pravosuđa i DORH-u, jer je iz dokumenata koje sam mu poslao vidio da je Zagrebačka banka opljačkana, a ne pretvorena. Bajić, međutim, do današnjeg dana nije reagirao na tu Sanaderovu inicijativu. Bivšem premijeru to se vjerojatno nije svidjelo, pa se nakon toga ponovno sukobljavao s Franjom Lukovićem. Posljednji put je to učinio krajem 2008. godine, kada je nakon burnog razgovora s Lukovićem natjerao vodstvo Zagrebačke banke da ukine svoju odluku o povećanju kamata od 1. siječnja 2009. godine, o čemu je opširno pisao Jutarnji list u broju od 30. prosinca 2008. godine – ističe Pašk Kačinari, zagrebački zlatar, i nesuđeni dioničar Zagrebačke banke koji već 12 godina pokušava dokazati da je Zagrebačka banka opljačkana, a ne privatizirana, u čemu mu je, tvrdi, najveća smetnja onaj koji bi mu trebao biti najveća pomoć: glavni državni odvjetnik.

Jutarnji piše: ‘Sanader zaprijetio, Luković odmah spustio kamate’
I doista, u tekstu u Jutarnjem od prije četiri godine pod naslovom ‘Sanader zaprijetio, Luković odmah spustio kamate’ doslovce stoji da je ‘nakon objave vijesti o povećanju kamata, iznanađeni premijer osobno nazvao šefa Uprave Zagrebačke banke Franju Lukovića i zatražio objašnjenje takve odluke. Sanader je zatražio od Lukovića, da banka hitno povuče svoju odluku, te mu čak zaprijetio da će u suprotnom Vlada javno reagirati i prozvati Zagrebačku banku zbog udara na građane. Sanader je ostavio Lukoviću noć da razmisli, a u utorak ujutro ponovno su razgovarali telefonom kada je Sanader dobio jamstvo iz banke da će povući svoju odluku’ – stoji u tekstu kojeg su potpisali Nikola Jelić i Branka Stipić.

Dokumenti potvrđuju Kačinarijeve riječi
Osim kopije tog teksta, Kačinari nam je dostavio i kopije dva dopisa Hrvatske Vlade DORH-u i ministarstvima u kojima se inzistira na kaznenom postupku koji bi rasvijetlio kriminal u Zagrebačkoj banci (dokumente objavljujemo u prilogu).

– Ubrzo nakon tog sukoba s Lukovićem Sanader misteriozno odlazi iz politike, a kasnije je i uhićen. Iz svega je očito da je Bajić štitio Lukovića, te da je umjesto da raščisti kriminal u Zagrebačkoj banci, odlučio pokrenuti kazneni progon protiv Ive Sanadera. Da je to doista tako, potvrđuju i ostali u najmanju ruku čudni Bajićevi postupci povezani sa Zagrebačkom bankom. Kada je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu presudila da je država Hrvatska suvlasnik Zagrebačke banke, Mladen Bajić se žalio na presudu u korist države! Također je odbio postupati i po prijavi bivšeg saborskog zastupnika Pere Kovačevića, koji je 2005. tražio od DORH-a da istraži kriminal u ZABI, a nije to učinio ni nakon moje kaznene prijave od svibnja 2008. godine. Budući da ga na akciju nisu natjerali ni Sanaderovi dopisi i nedvosmisleno traženje da se kriminal u ZABI raščisti, jasno je koga Bajić štiti, a koga je odlučio progoniti – zaključuje Kačinari, te dodaje da se nada da će Sanader progovoriti o tome u nedjelju kod Stankovića.

Sanaderov odvjetnik obećao proslijediti pitanje Sanaderu
Hoće li to Sanader doista učiniti, upitali smo njegovog odvjetnika Gorana Suića, te ga molili da naše pitanje prenese Sanaderu, no Suić nas je molio da ga nazovemo kasnije, te je obećao da će bivšeg premijera pitati želi li o tome govoriti. Nekoliko sati potom kazao je, pak, da nije uspio vidjeti Sanadera, te da ga nazovemo sutra.

– Ne treba spekulirati o tome što će Sanader govoriti. Jasno je da će pokušati stvoriti dojam da se u njegovu slučaju radi o političkom progonu, a ne o suđenju za kriminalna djela. To je, uostalom, njegova namjera cijelo vrijeme suđenja. Najvjerojatnije će to biti i politički obračun s bivšom garniturom u vrhu HDZ-a u kojem će pokušati stvoriti dojam da ga je bivše vodstvo žrtvovalo nakon što su se politički sukobili. Čestitam mu da je došao u poziciju da to može javno reći, no uvjeren sam da njegov istup neće imati efekta na cijeli niz sudskih postupaka, jer je stvar otišla predaleko – ističe pak odvjetnik Zvonimir Hodak, te dodaje da ne vjeruje da će Sanader sebe pokušati opravdati na način da govori o grijesima drugih.

Hodak: Bivši premijer nastojat će se prikazati kao žrtva političkog progona
– Teško da će spominjati imena ljudi protiv kojih Bajić nije poduzeo ništa, a mogao je, jer bi na taj način indirektno priznao da ni on nije čist. Svima je jasno da se glavni državni odvjetnik rukovodi principom oportuniteta, a ne legaliteta, što se najbolje vidi u slučaju Fimi medije gdje jedan bivši ministar koji je bio itekako umiješan u taj slučaj, nije pozvan ni kao svjedok. Sanader neće o tome pričati, već će govoriti općenito, navodeći što je dobroga napravio za HDZ… Detuđmanizaciju vjerojatno neće spominjati, jer o tome danas nije popularno govoriti, a prešutjet će vjerojatno i činjenicu da je Slobodnu Dalmaciju poklonio Nini Paviću, kako bi stekao naklonost njegovih medija… Pokušat’ će se zato prikazati kao ‘Pedro’ kojeg su odabrali da visi za sve grijehe i kojeg su odlučili procesuirati kako bi pokazali Europskoj uniji da Hrvatska ispunjava uvjete iz poglavlja 23, te da se bori protiv korupcije i kriminala jer eto: sudi se čak i bivšem premijeru – predviđa ugledni odvjetnik i popularni kolumnist Dnevno.hr-a, te dodaje kako nije siguran hoće li Sanader uspjeti iskoristiti priliku koja mu se pružila.

‘Stradao je zato što je mislio da je svemoćan’
– On je dovoljno pametan da ne govori stvari koje mu mogu štetiti, no u isto vrijeme često ne može obuzdati sujetu i taštinu, što mu je i dosad štetilo, a što bi moglo i ovaj put pokvariti njegov nastup. Uostalom, on je i stradao zato što mu je u glavu udarila spoznaja da je svemoćan, a koštala ga je i izrazita osvetoljubivost. Svog političkog suparnika Ivića Pašalića prevario je na izborima, a potom i izgurao s političke scene, a kasnije je namjestio i suđenje Glavašu, bez čije pomoći nikada ne bi pobjedio Pašalića na izbornom Saboru HDZ-a. Sve je zaboravio onog trenutka kada je Glavaš osnovao drugu stranku i to mu nije mogao oprostiti. Ta njegova osvetoljubivost sada mu se obija o glavu – primjećuje Hodak, te na kraju zaključuje da je, unatoč svemu, Sanader prepametan da bi si dozvolio kakav ispad na javnoj televiziji, ali i da je Stanković ‘opak igrač’, zbog čega se svi detalji Sanaderovog nedjeljnog nastupa ipak ne mogu sa sigurnošću predvidjeti.

  

Bajić trgovao s kaznenim prijavama?!

– Zanimljivo je da osoba, koja ima toliko ozbiljnih predmeta na sudu, javno nastupa na državnoj televiziji. To je oblik pritiska na pravosuđe i takve stvari drugim se optuženicima nisu dozvoljavale. Činjenica da Sanader može što drugi ne mogu navodi me na zaključak da je njegov nastup dogovoren ‘odozgo’, kako bi skrenuo pažnju javnosti s aktualnih tema i sa skandaloznog Zakona o koncesijama i sa skandalom s krivotvorenjem dokumentacije ustavnog suca Ivana Matije, na tematiku koja odgovara Kukuriku koaliciji. Jer u priči o davanju Hrvatskih autocesta u koncesiju nešto jako smrdi. Čačić, koji se toj ideji protivio sredinom prošlog desetljeća kada je HDZ prvi puta inicirao davanje HAC-a u koncesiju, sada tu ideju osobno gura. Ne objašnjava pritom zašto tvrtku u koju je dosad uloženo 35.6 milijardi kuna i koja je u deset godina imala 20 milijardi kuna prihoda, daje u koncesiju na trideset godina za samo 25 milijardi kuna! Koja je to logika i tko je tu lud – pita se bivši saborski zastupnik Pero Kovačević, koji potvrđuje da je Mladen Bajić trgovao kaznenim prijavama, na način da je neke spremao duboko u ladicu, dok je po drugima postupao. – Slaven Letica još je 2004. godine Bajiću predao opširnu dokumentaciju o malverzacijama u cestogradnji koje se tiču Radimira Čačića, no Bajić do danas nije postupao po toj kaznenoj prijavi, kao što do danas ne dira ni Božidara Kalmetu. Zanimljivo je da se Čačić i Kalmeta nisu nikada međusobno napadali i vadili jedan drugome pojedine afere – primjećuje Pero Kovačević.

Izvor: dnevno.hr