fbpx

Turci “okupirali” Zadar: Nakon preuzimanja marina otvara se i banka

Dolaskom turske Dogus Grupe i kupnjom Marine Dalmacija, pokrenut je trend tuskih investicija u gradu Zadru te je najavljen skori dolazak još jednog snažnog  turskog poslovnog “igrača”.

Süzer grupa  je prošle godine preuzela Banku Brod i preimenovala je u KentBank, čime je turski je kapital ušao na hrvatsko bankarsko tržište. Daljnje ambicije, kako na hrvatskom, tako i regionalnom tržištu već su predstavili, a Zadar je još jedan u nizu gradova u kojem uskoro slijedi otvaranje poslovnice iste banke.

Mehmet Murat Sabaz, predsjednik Uprave KentBanka, za Business.hr ekskluzivno je progovorio o ambiciji da banka uskoro dođe do 25 poslovnica u zemlji. Objasnivši orijentaciju  prema Jadranu, nakon preseljenja centrale iz Slavonskog Broda u Zagreb najavio  je dvije nove poslovnice u  Splitu i Dubrovniku, a nekoliko mjeseci nakon toga u Zadru i Šibeniku.

Trend ulaska turskog kapitala u Zadarsku županiju pokrenuo je zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić prodavši bivšu SAS-ovu “Zlatnu luku”, danas Marinu Dalmaciju te marinu Borik turskoj Dogus Grupi.

Slijedom spomenutih investicija čini se očekivanim da banka u turskom vlasništvu slijedi put vlastitog kapitala, što je praksa i kod dijela drugih  banaka u stranom vlasništvu u Hrvatskoj. Također, ne može se oteti dojmu da će ovakvim tempom investiranja, turski kapital preuzeti primat dosadašnjim liderima u gradu Zadru, barem na papiru.

Sa druge strane Turska bilježi vrlo visoke stope rasta za europski prosjek, te je posljednjih desetljeća stasala, od nekad  spominjanog “bolesnika s Bospora”, među 20 gospodarski najrazvijenijih zemalja svijeta.