fbpx

Umro je predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem

Nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem umro je rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu.

“Čuli smo se preko Skypea, samo nam je mahnuo. Rekao je ‘Bok mama, bok seka. Ja sam dobro, bit ću dobro’. To je bilo zadnji put da se javio”, kroz suze je za HTV izjavila Špremova sestra.

Bolovao je od iznimno malignog oblika multiplog mijeloma. Usprkos intenzivnoj terapiji došlo je do daljnje progresije bolesti, a tijekom jučerašnjeg dana došlo je do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija, poručeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Tijelo Borisa Šprema narednih će dana biti dopremljeno u Hrvatsku.

U poslijepodnevnim satima u Saboru će se održati sjednica odbora zaduženog za organizaciju Špremova posljednjeg ispraćaja. Na čelu tog odbora sjedit će Špremov prijatelj Josip Leko, koji će ga zamijeniti na mjestu predsjednika Sabora.

Boris Šprem rođen je 14.04.1956. u Koprivničkim Bregima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Za predsjednika Hrvatskog sabora jednoglasno je izabran na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora 22.12.2011. godine.

Politička karijera:

2011.- Hrvatski sabor, predsjednik
2009.-2011. – Grad Zagreb, Gradska skupština, predsjednik
– Odbor za Statut, Poslovnik i propise, predsjednik
– Odbor za javna priznanja, predsjednik
2008.-2011. – Hrvatski sabor, zastupnik
– Odbor za obranu, predsjednik
– Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, član
– Odbor za zakonodavstvo, član
– Odbor za pravosuđe, član
2005.-2007. – Ured predsjednika Republike Hrvatske, predstojnik
2003.-2004. – Vlada Republike Hrvatske, Ured za zakonodavstvo, predstojnik
1980.-1993. – Hrvatski sabor, savjetnik i imenovani dužnosnik
 
Profesionalna karijera:
2004.-2005. – Aurum, osiguravajuće društvo, član Uprave
2000.-2003. – Hrvatski autoklub, glavni tajnik
1993.-2000. – Hrvatski autoklub, zamjenik glavnog tajnika
Pripadnost političkoj stranci: SDP

Duga borba s teškom bolesti

Podsjećamo, Špremu je prije godinu i pol dijagnosticirana maligna bolest krvnog sustava – multipli mijelom, zbog čega je u dva navrata podvrgavan kemoterapiji. U lipnju je stigla vijest da mu se bolest ponovno vratila te je tadašnjem predsjedniku Sabora uspješno izveden endoskopski zahvat i dekompresija sfenoidnog sinusa. Prema histološkom nalazu odstranjenog tkiva, radilo se o lokalnom recidivu bolesti. Krajem srpnja prebačen je na liječenje u KBC Zagreb, gdje je, nakon jednog ciklusa zračenja, bio podvrgnut kemoterapiji. Terapija citostaticima pomogla je, ali zbog nastavka liječenja Šprem je krajem kolovoza prebačen u SAD.

Iako je početkom mjeseca rujna vladao optimizam te se činilo kako se zdravstveno stanje Borisa Šprema popravlja, prošlog tjedna došlo je do novih komplikacija. Liječnički tim MD Anderson Cancer Centra tad je zaključio da nakon prvog tjedna primjene eksperimentalne terapije liječenja multiplog mijeloma nalazi ukazuju na daljnju progresiju bolesti kod Šprema. U toj fazi bolesti transplantacija koštane srži više nije bila terapijska opcija. Zbog komplikacija u liječenju Šprem je 21. rujna prebačen na odjel intenzivne skrbi. Tada se tvrdilo da je stabilno i da mu život nije ugrožen, ali predsjednik Sabora je ubrzo ipak izgubio bitku s bolesti.

Izvor: index.hr