fbpx

Vraća se Harley Davidson, stiže i 10.000 vespi

Procjene govore kako će novi projekt Harley Davidson koštati čak oko 300.000 eura ili preko dva milijuna kuna. U općepoznatoj recesiji koja traje i traje, neophodno nam je sufinanciranje i biogradskih ugostitelja, poručuje dogradonačelnik Marijan Stopfer

Harley Davidson, najstariji proizvođač motocikala u svijetu s tradicijom dugom 109 godina na velika vrata se vraća u Biograd na More. Koja je to vijest dovoljno govori činjenica kako je u svibnju protekle godine na okupljanju vlasnika i ljubitelja tog legendarnog motocikla tijekom četverodnevnog spektakla na Danima Harley Davidsona i europskog okupljanja članova Harley-Davidson kluba (HOG) samo u Biogradu okupilo oko 25 tisuća ljudi iz Europe i ostatka svijeta.

Svjetski moto grad
– Sve je gotovo u detalje dogovoreno. Ostala je tek posljednja točke na “i”, odnosno zaključenje ugovora s direktorom Harley-Davidsona za Europu, Bliski Istok i Afriku, istaknuo je dogradonačelnik Marijan Stopfer dodajući kako se ovaj financijski zahtjevan projekt može održati jedino zajednički – grad, hotelijeri, ugostitelji i sponzori. Naime, protekle godine ovaj svjetski projekt uglavnom je financirao Grad Biograd na Moru i gradska Turistička zajednica, a mnogi su imali višestruke i dugoročne koristi.

– Prvotne procjene govore kako će novi projekt Harley Davidson koštati čak oko 300.000 eura ili preko dva milijuna kuna. U općepoznatoj recesiji koja traje i traje, neophodno nam je sufinanciranje i biogradskih ugostitelja, poručuje Stopfer.

Uz slogane “kraljevskog grada”, “srca Jadrana” i zahvaljujući petogodišnjem članstvu u najvećoj međunarodnoj nevladinoj organizaciji Gradonačelnici za mir, koja okuplja preko 5.400 gradova iz 154 zemlje i regije svijeta, Biograd za razvoj svoga turističkog brenda uspješno koristi i slogan “grad mira”. Vraćanjem Harley Davidson spektakla Biograd može odsad koristiti i atribut “svjetskog moto grada”.

– Harley Davidson, koji je sinonim za avanturu, strasti i iskustva na otvorenoj cesti, iduće 2013., proslavit će 110 godina proizvodnje motocikla. U nizu globalnih zbivanja centralna proslava je u Rimu u lipnju. Ako što skorije uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju već 2014. Harley Davidson se vraća ovdje u srce Jadrana gdje će se održati središnja godišnja, svjetska manifestacija, najavljuje Stopfer.

Bogati bajkeri
Tijekom prošlogodišnjeg spektakla u organizaciji legendarnog proizvođača motocikala i Grada Biograda na Moru stiglo je na tisuće motorista iz cijele Europe i svijeta zbog čega su unaprijed rezervirani gotovo svi hotelski kapaciteti na biogradskom i zadarskom području, ali i brojni apartmani i pansioni. A ovdašnji ugostiteljski objekti krajem svibnja su bili puni, mnogo više nego i u samoj špici turističke sezone.

– Biograd je mali grad, ali veliki turističko središte. Velika je čast biti domaćin jednom takvom okupljanju koje će osigurati još jednu odličnu promociju Biograda, Zadarske županije i Republike Hrvatske, u Europi i svijetu. Građani su vidjeli dotad neviđeni spektakl, a mnogi i financijski osjetili. Štoviše, kao turisti mnogi su bajkeri i ove godine bili u našem gradu, kazao je Stopfer dodajući kako će se ova svjetska manifestacija još dodatno obogatiti brojnim događanjima.

Događaj je to koji uključuje zabavu, glazbu, paradu motocikla, probne vožnje, izlete, izložbu prerađenih motocikala i štošta drugo. Bit će to jedan od najvećih motociklističkih događaja u Europi i svijetu, odlična promocija ne samo Biograda na Moru nego i cijelog hrvatskog turizma.

– Najjeftiniji Harley Davidson stoji 30.000 eura. Dakle, ne radi se o bajkerima koji nemaju za pivo, nego o ljudima koji mogu priuštiti život na kotačima, podsjeća Stopfer.

A ako se potpiše ugovor o domaćinstvu, u što uopće i ne sumnjam, već dogodine Biograd na Moru će se u velikom promidžbenom šatoru predstavljati na Harley Davidson manifestacijama u Rimu, Berlinu, Beču, Barceloni, St. Tropez, Berlin i u drugim europskim gradovima, zaključio je Marijan Stopfer.

Najslavniji skuter na svijetu
Sve je već dogovoreno i utanačeno, Biograd na Moru očekuje još jedan svjetski moto spektakl. Na kraju proljeća 2015. godine Grad Biograd na Moru je u plodonosnoj suradnji s Vespa klubom Zadar domaćin za čak oko 10.000 vespa modela, najavljuje dogradonačelnik Stopfer.
Zbog izvrsne kopnene povezanosti autocestama i morske putem trajektne veze Ancona – Zadar očekuje se preko 20.000 entuzijasta iz 250 vespa klubova iz 20-ak zemalja koji će slaviti najpoznatiji i najslavniji skuter na svijetu. Biogradsku spektakl pred 10.000 raznoraznih vespi bit će istinsko sjećanje na vrijednosti koje se vežu uz poznatu talijansku ikonu – prijateljstvo, strast i avanturu – što već više od 66 godina znači način života, stil života.

– U naše vespe ugrađujemo svoju ljubav, govore u Vespa klubu Zadar.

 Izvor: Zadarski list