fbpx

Vrdoljak: Statistički gledano, Zadarska županija je daleko najgora u Hrvatskoj!

Pitao sam župana što mu treba. Prostor, volonteri? On mi je tad rekao da ne berem njegovu brigu i da će se to riješiti. Znajući da se to neće riješiti, mi smo u zakon stavili da se akt o građenju može izdati i u uredima izvan mjesta stanovanja

– Danas su elektrotehničari u Hrvatskoj u poziciji u kakvoj su 2000. bili građevinari. Dobri su, nešto znaju, najbolji su u regiji, iznad prosjeka su pametni, ali fale im velike investicije da ih pozicioniraju kao lidere u jugoistočnoj Europi. Investicije koje su se dogodile 2000. su digle hrvatsku građevinu, ali ona nije dobro iskoristila šansu koja se tad otvorila. Nakon godina blagostanja, nisu se sjetili da bi morali izaći na neka međunarodna tržišta pa su ušli u probleme. Na drugoj strani, elektrotehničari imaju šansu. Posebice zbog energetskih projekata koji će se realizirati u sljedećih nekoliko godina ove ne vlade, nego zemlje, pokažu li svoje znanje i iskustvo. Imaju šansu da izađu na vanjska tržišta, gdje dobrim dijelom već jesmo, rekao je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak na 5. susretima ovlaštenih inženjera eletrotehnike u zadarskom hotelu Donat.

Ministar Vrdoljak je posjetio svoje kolege iz struke, ali je zadarske novinare više zanimalo trenutačno stanje s legalizacijom bespravne gradnje i građevinskim dozvolama. Vrdoljak nije mogao reći koliko će se objekata srušiti u Zadarskoj županiji. Podsjetimo, prioritet u rušenju ovog su puta objekti izgrađeni izvan građevinskih zona nakon 21. lipnja 2011. Po hrvatskom ministru, 60-ak je takvih objekata na području cijele Hrvatske. Njihove investitore, ministar je pozvao da sami uklone takve građevine jer će im to biti puno jeftinije nego ako to učine državni bageri. Za sad, oni koji su na popisu, kaže Vrdoljak, većinom sami ruše građevine.

Za situaciju s izdavanjem akata u graditeljstvu u Zadarskoj županiji Vrdoljak je rekao:

– Statistički gledano, Zadarska županija je, neću reći najgora, nego daleko najgora u Hrvatskoj. Oni se hvale da kasne 11, a ljudi kažu 18 mjeseci. Znači kad je sve OK trebaju im mjeseci i mjeseci da izdaju dozvole. Ponudio sam pomoć, ali još u proljeće bilo je 1.396 zahtjeva za legalizaciju. Rješila su se samo tri zahtjeva. Pitao sam tad župana što mu treba. Prostor, volonteri? On mi je tad rekao da ne berem njegovu brigu i da će se to riješiti. Znajući da se to neće riješiti, mi smo u zakon stavili da se akt o građenju može izdati i u uredima izvan mjesta stanovanja. Za svoju uslugu taj će ured uzeti 20 posto naknade koja pripada Zadarskoj županiji. Dakle, ako svojim građanima ne budu rješavali zahtjeve, pokupit ćemo im dokumente i odnijeti ih u efikasnije urede u Varaždinu ili Međimurju, rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

Međutim, koji je to „razumni” rok, jedan ili tri mjeseca, odlučiti će, kaže ministar, sami građani. Ministar kaže da se to isplati raditi u grupama te da će tu mogućnost osobito iskoristiti otočani. Ministar je priznao da je za eksploziju bespravne gradnje kriva i lokalna samouprava koja nije na vrijeme donosila prostorne planove. Danas je situacija drukčija i cijela Hrvatska je pokrivena prostornim planovima.

Prvi bahati, drugi stradalnici, treći nisu stigli dočekati dozvole
Bespravne graditelje stavio bih u nekoliko kategorija. Prvi su oni bahati i bezobrazni, politički podobni koji su gradili s obećanjem politike da će kasnije biti donesen plan koji će mu omogućiti gradnju na području gdje se to ne smije. U drugoj kategoriji su stradalnici, prognanici, koji su imali neka sredstva ili su zamijenili kuće, ali su izostali prostorni planovi. U trećoj kategoriji su oni koji su se odlučili na bespravnu gradnju jer nisu stigli dočekati građevinske dozvole. Danas imamo malo uređeniju politiku i na lokalnoj razini, pa više nema one ‘samo ti kupi, pa ću ti ja kasnije legalizirati gradnju na tom zemljištu’, rekao je na kraju ministar Ivan Vrdoljak, najavivši uskoro i donošenje prostornih planova zaštićenih područja Hrvatske, kao što su parkovi prirode i nacionalni parkovi.

 Izvor: Zadarski list