fbpx

Zadar ostaje bez zastupnika za Mercedes vozila?

Tvrtke Euroline i Autoline, Brace Radovanovića jsu na koljenima! Mercedes, odnosno, Daimler AG, oduzeo je Eurolineu generalno zastupstvo, račun firme je u blokadi, a radnicima već pola godine nije isplaćena plaća! Ista je stvar s poslovnicama Autolinea u Splitu i Zadru.
Kako doznaje Index portal, radnici centra u Dugopolju, otvorenog prije četiri godine uz velike fanfare,  angažirali su odvjetnika Jeru Matića, koji već podnio prijedlog za ovrhu, ali i kaznenu prijavu protiv odgovornih u Autolineu. Strahuje se, naime, od otuđenja imovine, odnosno, preostalih automobila kako bi se umanjila stečajna masa. Stečaj, koliko je poznato, još nije zatražen, jer za to nisu ispunjeni uvjeti. No, kako je krenulo, pretpostavlja se da je zapravo riječ o tehničkoj formalnosti.

Istina je…
U Eurolineu su nam potvrdili više-manje sve.
Istina je da je Daimler AG otkazao generalno zastupstvo, a tko ga je dobio nakon što je nama otkazano, nije nam poznato. Stanje u tvrtki je ozbiljno i istina je da je račun u blokadi, odnosno da radnicima nije isplaćeno nekoliko plaća. Posljednja plaća isplaćena je za ožujak 2012. godine tako da je trenutačni dug pet dohodaka“, kažu u Eurolineu.

Nove poslovne strategije i izazovi
Ukratko su pojasnili, doduše vrlo općenito, što im se dogodilo i što kane napraviti.
“Euroline, kao tvrtka koja je gotovo dva desetljeća bila primjer uzornog poslovanja i koja je uvijek isticana kao primjer odnosa prema radnicima, uspješnog poslovanja i društveno odgovornog ponašanja, prije nekoliko godina zapao je u financijske probleme, ponajprije uzrokovane stanjem na globalnom automobilskom tržištu i velikim padom prodaje automobila koji se jednostavno morao odraziti na poslovanje i financijsko stanje tvrtke. Kao posljedica toga, tvrtka je od rujna prošle godine krenula u veliki proces temeljitog i sveobuhvatnog restrukturiranja i financijskog konsolidiranja. Taj proces je i dalje u tijeku, a mogao bi uključivati i promjenu poslovne strategije i okretanja nekim poslovnim izazovima”, navode u Eurolineu.
Radnike nismo zaboravili, oni su stvorili tvrtku!
Unatoč tome što radnicima nisu podijeljene plaće već pola godine, u Eurolineu tvrde da ih nisu zaboravili.
“Uprava Eurolinea ulaže maksimalne napore da se poslovanje stabilizira i da se radnicima isplate sve zaostale plaće te da se račun tvrtke odblokira, budući da su Eurolineu radnici svih ovih godina bili na prvom mjestu i budući da su oni, u krajnjem slučaju, stvorili ovu tvrtku. Ti napori uključuju pregovore s vjerovnicima i bankarima, kao i pregovore s drugim subjektima koji bi mogli pomoći Eurolineu da pronađe izlaz iz trenutačne situacije”, unatoč svemu u Eurolineu su zadržali dozu optimizma.

U splitskom centru Mercedes ne možete kupiti sve i da imate spremnu gotovinu
Provjerili smo kakvo je stanje u centru u Dugopolju. Zanimalo nas je primaju li možda automobile na servis.
“Ne, servis ne radi, jer nam zastupnik ne isporučuje dijelove”, odgovorila nam je službenica koja je taj dan uz dvojicu kolega jedina bila u centru. Ne može se ništa ni kupiti, sve da i imate novac, željeni Mercedes ili neko drugo vozilo iz bogatog programa korporacije Daimler, morat će te potražiti na drugom mjestu. Nejasno je kako će se tako iz krize.
Nema sumnje, prava katastrofa pogodila je trokraku zvijezdu na hrvatskom tržištu. Kad se ni od Mercedesa više ne može živjeti, situacija je onda krajnje ozbiljna. O slomu Eurolinea piše se posljednje dvije godine, no čini se da je priča sad uistinu došla do kraja.

Izvor: Index.hr