fbpx

Zadarska županija oduzet će dozvolu Čazmatransu

U Zadarskoj županiji razmotrit će mogućnost oduzimanja dozvola Čazmatransu zbog neobavljanja prijevoza putnika na liniji Zadar – Obrovac – Gračac u skladu s izdanim dozvolama. Alarm je upalio županijski vijećnik i nekadašnji oporbenjak u Gradskom vijeću Obrovca Marko Klanac na aktualnom satu posljednje skupštine Zadarske županije kada je upozorio da Čazmatrans ispunjava samo četrdeset posto dogovorenog.

– Postoje izdane dozvole za županijski linijski prijevoz putnika Obrovac – Gračac, samim tim i kroz Obrovac i to pet puta dnevno iz Zadra i pet puta dnevno iz Gračaca kod povratka. Ovi vozni redovi bi sigurno zadovoljili sve potrebe kad bi to bilo tako. Međutim, u stvarnosti je to bitno lošije i sve se svelo na dva polaska dnevno iz Zadra i dva iz Gračaca, kaže Klanac.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije Dario Ivankov potvrdio je da su prijevozniku Čazmatrans izdane dvije dozvole za liniju Zadar – Obrovac – Gračac od čega jedna preko Maslenice, a druga preko Pridrage s rokom važenja do 31. svibnja 2016. Prema ovim dozvolama polasci iz Gračaca su u: 6.00; 7.30; 12.00; 15.00 i 18.00 sati, a povratak iz Zadra u: 6.00; 9.30, 13.15; 13.45 i 19.45 sati. Od svega navedenog održavaju se samo dva polaska iz Zadra u 06.00 i 13.15 sati i dva povratka iz Gračaca u 07.00 i 15.00 sati.

– Razmotrit ćemo mogućnost oduzimanja dozvola te donijeti najpovoljniju odluku. Odjel, kao izdavatelj dozvola, ima pravo oduzeti prijevozniku dozvolu ako on ne obavlja prijevoz u skladu s dozvolom, odnosno odobrenim voznim redom. Međutim, u slučaju da se dozvole oduzmu ovom prijevozniku ne znači da će neki drugi prijevoznik biti zainteresiran za veći broj polazaka i povrataka na liniji Zadar – Gračac. Prijevoznici su poduzetnici i žele prometovati samo na profitabilnim linijama. Očito je da određeni polasci iz Zadra i povraci iz Gračaca to nisu. Kako ne postoji zakonit način da se bilo kojeg prijevoznika prisili da preuzme liniju koja nije profitabilna, problem loše prometne povezanosti Gračaca i Obrovca sa Zadrom (a i drugih udaljenijih naselja na području županije) treba rješavati kroz druge modele, npr. subvencije jedinica lokalne samouprave, Županije, resornih ministarstva ili iz nekih drugih izvora, kaže Ivankov.

Izvor: Zadarski list