fbpx

Zagreb traži rezove na Bašićevom projektu luke Gaženica

Ove i sljedeće godine za praćenje investicije nove luke Gaženica u državnom bi proračunu trebalo biti osigurano oko 120 milijuna kuna. Tolike su obveze za plaćanje PDV-a. Ove je godine još nešto novca predviđeno, a hoće li biti dogodine – ne zna se.
Kažu, ako Linić ne bude zadovoljan dubinskim analizama, možda i ne bude više novca. Zbog toga je upitna završnica ovog velikog projekta u kojem bi trebala biti izgrađena putnička zgrada i svi drugi prateći objekti. No, zbog nedostatka novca, sada se analizira može li se smanjiti predviđeni obujam izgradnje.
Prema informacijama do kojih smo došli, pomoćnik ministra prometa Nikola Mendrila tražio je da se novac ne baca uludo u nepotreban luksuz kakav je predviđen projektom Nikole Bašića, da se ide u preprojektiranje zgrade, jer i inače zadarska luka ima vrlo malo vlastitih prihoda, najmanje od svih državnih lučkih uprava (samo sedam milijuna kuna), pa u biti svaka investicija u Zadru ide na državni trošak. Predstavnici Lučke uprave iznosili su protuargumente da bi takav postupak značio odgodu dovršetka od dvije-tri godine, što će strani kreditori teško prihvatiti.
– Nastojali smo da se nađe rješenje kako se ne bi doveo u pitanje dovršetak projekta, ali da se udovolji smanjenim financijskim mogućnostima države – kaže Svetko Šarić, član Upravnog vijeća (UV).

Treća faza

Zaključeno je da se preispita kakve su mogućnosti da se prekine natječaj za dovršetak treće faze koji bi, prema prijašnjem proračunu, mogao koštati 45 milijuna eura.
– Bilo bi vrlo nepovoljno prekidati međunarodni natječaj, jer to povlači za sobom mogućnost plaćanja odštete i velike prolongacije cijelog projekta. Vjerujem da je povoljnije ići na otvaranje dviju prispjelih ponuda, jer je vrlo vjerojatno da će cijena biti bitno manja. Naime, već u drugoj fazi, koja se sada radi, ušteđeno je oko 40 milijuna eura – toliko je bila niža ugovorena cijena. Procjenjujemo da će ukupno cijela investicija koštati bitno manje nego što se u početku predviđalo, dakle ne 236 milijuna eura, nego manje od 190 milijuna eura – kaže ravnatelj Ivica Burić, koji se nada da će se naći modaliteti za nesmetan nastavak projekta.
Bitno je pri tome znati da je obveza plaćanja PDV-a, koja djeluje kao veliki teret za cijeli projekt, u biti fiktivna, jer s jedne strane država, kao investitor, mora preko Lučke uprave Zadar platiti PDV kao za svaku drugu investiciju, a s druge strane taj novac ponovno ulazi u državni proračun kao prihod. Važnije je, jasno, dogovoriti sa stranim investitorima još neko prolongiranje otplate glavnice koja je i inače ugovorena s počekom od pet godina. Prema tome, ako se baš jako inzistira na preprojektiranju pristanišnoga kompleksa, to može značiti samo nastojanje da se zaustavi cijeli projekt Gaženica.

Upravo na dan sjednice UV-a na adresu Državnog odvjetništva, odnosno na ruke Ivana Galovića i Mladena Bajića, stigla je prijava sa zahtjevom za istragu rada Lučke uprave Zadar (LUZ) zbog navodnih sumnjivih načina ugovaranja poslova, izvođenja radova i izvlačenja novca. Anonimnu prijavu potpisali su “djelatnici Lučke uprave”, a evo što o tome kaže ravnatelj Ivica Burić: – To je mogao napisati bilo tko, a u Zagrebu je na sastanku UV-a bilo šest od ukupno osam djelatnika LUZ-a. Što se sklapanja poslova i izvlačenja novca tiče, evo vam samo ovaj podatak – upravo je završen višemjesečni uvid Državne revizije. Revizore je posebno zanimala investicija u Gaženici, a za cijelo poslovanje Lučke uprave Zadar dali su bezuvjetno mišljenje. Mislim da je time sve rečeno.

Operater iz Barcelone ili Venecije

Jedna je od glavnih briga Lučke uprave naći operatera koji će ne samo preuzeti koncesiju nad novom velikom putničkom lukom, nego i usmjeriti promet prema njoj. Već su obavljeni razgovori s najjačim operaterima na Mediteranu, onima iz Barcelone i Venecije koji pokazuju interes za novu putničku luku, a sudeći prema dosad iskazanom interesu, u otvorenom postupku bit će još kandidata.

Izvor: Slobodna Dalmacija