fbpx

Zdravlje skriveno u uljima

 Dobre masnoće sastavni su dio zdrave i uravnotežene prehrane.

Nisu sve masti štetne za organizam pa tako ni one koje se nalaze u uljima. Dapače, određene vrste bogate su sastojcima koji uvelike mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete života i prehrane. Upravo zbog pogrešnog mišljenja o njihovim negativnim svojstvima poneki ljudi apsolutno izbjegavaju konzumiranje ulja, čime više štete svome zdravlju.

Kako ne bi i dalje bili u zabludi i odbijali konzumaciju namirnica koje nam mogu biti od pomoći, donosimo vam nekoliko informacija o uljima koja se svakako isplati uključiti u prehranu.

1. Kokosovo ulje

Zbog svoje rasprostranjenosti, glavni je sastojak prehrane u tropskim krajevima. Slovi za jedno od najzdravijih ulja i bogato je laurinskom i kaprinskom kiselinom. Konzumirano hladno pomaže u apsorpciji vitamina i minerala, a njegova prirodna masnoća štiti jetru i srce, jača imunitet i krvne žile te posjeduje protuupalna svojstva. Konzumiranjem kokosovog ulja dok ste na dijeti, pomoći će vam da prije dođete do željenih rezultata.
Kod nas je rasprostranjeniji u preparativnoj kozmetici gdje se njegove blagodati koriste za njegu suhe kože, pri usporavanju procesa starenja kože, umasiran na tjeme potiče bolji rast kose, a uspješan je i u borbi protiv gljivica i virusnih bradavica. Njegova protuupalna svojstva pomažu kod artritisa, gihta, reume, oteklina i bolovima u zglobovima.

Kokosovo ulje može se nabaviti u obliku ekstra djevičanskog, koje nije termički obrađeno, a odličan je pri čišćenju organizma jer blokira štetan utjecaj otrovnih tvari.

2. Maslinovo ulje

Mediteranska prehrana slovi za jednu od najzdravijih na svijetu, a to ni ne čudi kada joj je jedan od glavnih sastojaka upravo ulje dobiveno iz ploda masline. Rasprostranjena mu je proizvodnja i upotreba u našim krajevima, a njegova korisna svojstva se uglavnom spominju kod očuvanja zdravlja srca, smanjenja razine kolesterola i prevencije srčanih oboljenja.
Konzumiranje maslinovog ulja ujedno poboljšava probavu, štiti od čira na želucu, gastritisa i sprečava nastanak žučnih kamenaca.

3. Sezamovo ulje

Popularno je u azijskoj kuhinji, specifičnog je okusa i sve više pronalazi svoje mjesto u raznim jelima. Pogoduje zdravlju srca, bogato je kalcijem, magnezijem, željezom i polinezasićenim mastima koje pomažu pri pravilnoj apsorpciji mastiOdličan je kao nadopuna posebnoj prehrani kod dijabetičara, štiti bubrege, jača kosti, sprječava nastanak zubnih naslaga i upale desni, izoštrava um i umanjuje simptome depresije.

4. Palmino ulje

Ovo ulje bogato je vitaminom E i karotenom (vitamin A) kojeg u sebi sadrži čak 13 puta više nego mrkva, te ga tako čini jednim od najboljih izvora tog važnog nutrijenta. Baš kao i kokosovo ulje lišeno je transmasnih kiselina i ima visoku točku dimljenja što ga čini odličnim za kuhanje i prženje hrane.

5. Ulje avokada

Ova vrsta ulja kod nas je skoro pa nepoznata, ali njegova antioksidantska svojstva i činjenica da je snažno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala, čine ga sve popularnijim u prehrani. Fitonutrijenti kojima je bogat čine ga iznimno zdravim i odličnim izborom za zaštitu od bolesti uzrokovanih oksidacijom i u borbi protiv srčanih oboljenja, ali i pri usporavanju procesa starenja.

6. Ulje makadamije

U prehrani se koristi za kuhanje i prženje, ali je i odlično za spravljanje salata. Ima nizak udio omega-6 masnih kiselina i relativno visok udio omega-3 masnih kiselina te tako spada u jedno od najzdravijih orahovih ulja za konzumaciju. Oleinska kiselina, tj. omega-9 masna kiselina kojom je bogat, štiti od srčanih oboljenja i korisna je u borbi protiv raka.

Izvor: she.hr