fbpx

Austrijanci već imaju presude, a Bajić niti istragu za Hypo banku!

“U AFERI Hypo, još uvijek nije izrečena posljednja riječ, još će se ne optuženičkoj klupi naći pokoji političar”, tim je riječima 48-godišnji sudac Manfred Hernhofer komentirao presudu “klagenfurtskoj četvorki”.

Milijuni išli strankama

Dojučerašnji predsjednik austrijske Pučke stranke Josef Martnz koji je bio zamjenik i bliski suradnik Joerga Haidera osuđen je nepravomoćno na zatvorsku kaznu od pet i pol godina za slučaj Hypo banka. Martinz je tijekom suđenja priznao da je za sebe i za stranku uzeo dio preuveličanog honorara od 12 milijuna eura, koji je plaćen poreznom savjetniku Dietrechu Birnbacheru. Spomenuti novac Birnbacher je dobio za tri tjedna rada. Novac je podijeljen na način da je jedna trećina otišla Martinzovim pučanima, trećina Haiderovom Savezu za budućnost Austrije a trećina je trebala ostati poreznom savjetniku.

Osim Martinza osuđeni su na zatvorske kazne i Hans-Joerg Megymorez i Gert Xander koji su obnašali dužnosti predsjednik državnog Holdinga u Koruškoj. Megymorez dobio je tri godine, a Xander je osuđena dvije godine. Sud je utvrdio da su imali preuveličani honorar od 6 milijuna eura kojeg su proslijedili također Birnbacheru.

Domoljubi: Branili se interesima Koruške

Sam Birnbacher koji je bio pokajnik dobio je tri godine zatvorske kazne s dvije godine uvjetne.

Optuženici su se branili teorijom da su odobrili prodaju Hypa bavarskoj državno banci Bayern LB, vjerujući kako bi Hypo na tom poslu mogao dosta zaraditi.

“Da nije došlo do prodaje grupe, Koruška bi morala preuzeti kredit od 200 milijuna eura kako bi pomogla Hypu da plati dospjele obaveze, koje nije mogao podmiriti iz vlastitih sredstava, niti vlastitim zaduživanjem”, rekli su Megymorez i Xander. Obojica su odbacili bilo kakve navode o političkom uplitanju tadašnjeg poglavara Koruške Jörga Haidera ili tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Hypa Josefa Martinza iz Austrijske pučke stranke. No, sud je utvrdio drugačije.

Bajićeva sramota, afera Hypo

U Hrvatskoj i dalje traje istraga oko afere Hypo banke.

Afera Hypo jedna je od najvećih korupcijskih afera Hrvatske gdje se radilo o korupcijskoj strukturi koja je u zapadnom tisku dobila naziv: Balkanska bankarska mafija. Bajić za sada tereti jedino Ivu Sanadera za primanje provizije kredita iz 1995. godine. Prvi iskazi protiv Sanadera u aferi Hypo primljeni su još 2000. godine. U aferu Hypo koja se mjeri milijardama eura uključena je i vladajuća i oporbena politika.

Izvor: index.hr