fbpx

BB krema, must have kozmetičke torbice

Pravi boom BB kreme doživjele su prošle godine u Aziji. Ove godine zapadni svijet slijedio je azijski primjer. Na tržište su svoje proizvode između ostalih plasirali i Dior, te Estée Lauder. No znate li uopće što znači BB krema?

BB krema dolazi od engleskog “blemish balm cream” ili “blemish base cream”, što bismo prilično slobodno mogli prevesti kao proizvod koji prikriva nepravilnosti. No ne radi se o klasičnom korektoru, već o svojevrsnom all-in-one kozmetičkom proizvodu (koje smo inače navikli izbjegavati) koji hrani kožu, štiti je od sunčeva zračenja, prekriva nepravilnosti, te njeguje i obnavlja. Ili još šire – zamijenjuje serum, kremu, primer, podlogu…

Na prvu se može povući paralela s tonirajućom kremom, no ima i nekih razlika. Zahvaljujući komponentama kao što su hijaluronska kiselina i antioksidansi, BB krema regenerira kožu što nije svojstveno tonirajućim kremama. Svoju premjeru BB krema je doživjela 1960.-tih godina. Tada ju je, naime, patentirala njemačka dermatologica dr. Christine Schrammek kako bi pomogla zaštiti kožu svojih pacijenata nakon laserskih zahvata i operacija.

Sam proizvod ostao je relativno nepoznat do 1985. godine kada se počinje probijati na korejskom tržištu u kojem je zdrav porculanski ten zlata vrijedan. Reklamira se kao “tajna korejskih glumica”, pa ga ubrzo prihvaćaju ‘selebsice’. Put do svake kozmetičke torbice time je olakšan. Zanimljivo je kako se unatoč tomu što je formula stvorena u Njemačkoj, proizvod najprije probio na azijskom tržištu.

Ne čudi kada znate da proizvod promoviran kao ‘all-in-one’ Azijatkinje najčešće rabe kao alternativu tekućem puderu, jer je mnogo lakši i tim bliži njihovom ukusu koji zapadnjačke tekuće pudere smatra preteškima. Čak su i proizvođači poput Diora svoju BB kremu najprije ponudili azijskom tržištu, a tek ju kasnije prilagodili europskom i američkom. To nas dovodi i do primjene BB kreme.
BB kremu možete nositi potpuno samostalno kao tonirajuću kremu, povrh dnevne kreme kao tekući puder i, naravno, kao podlogu prije pudera, ovisno o tome koliko jako prekrivanje želite. Sposobnost prekrivanja BB krema najčešće je dovoljna da sakrijete bubuljice, sunčeve pjegice ili tzv. ‘staračke. Neki BB cream sadrže hijaluronsku kiselinu i vitamin C, a nerijetkop djeluju i protiv bora.

No iako neki brandovi tvrde kako imaju i sposobnost regeneracije kože, stručnjaci izražavaju skepticizam, jer proizvodi koji ne sadrže retinol ne mogu obnavljati kožu. NA zapadno tržište BB kremu prvi je donio Garnier, a ove godine bogatiji smo za još tri branda – Dior, Estée Lauder i The Body Shop.

Izvor: moda.hr