fbpx

Bibinjci pobijedili matematiku šahovskih profesionalaca

Nismo očekivali da ćemo drugu godinu za redom opstati u Prvoj A ligi. Realno gledajući po prosječnom rejtingu bili smo deveti, a to znači u zoni ispadanja – kaže Bruno Fuzul, tvorac bibinjske momčadi.
Mačke s devet života – najkraća je rečenica s kojom se mogu opisati šahisti Gorana iz Bibinja koji su i ove godine izborili ostanak u Prvoj A ligi, najelitnijem domaćem šahovskom natjecanju i jednom od najjačih u Europi koje je održano u Šibeniku. Šesteročlana momčad od pet šahovskih zaljubljenika i jednog profesionalca uspjeli su u onome što nitko nije očekivao. Koja je tajna uspjeha ŠK Goran otkriva Bruno Fuzul, tajnik kluba koji je najzaslužniji za stvaranje momčadi koja prkosi matematici jačih.

– Nismo očekivali da ćemo drugu godinu za redom opstati u Prvoj A ligi. Realno gledajući po prosječnom rejtingu bili smo deveti, a to znači u zoni ispadanja. Iza nas su jedino bila Brda iz Splita. Prvo kolo igrali smo protiv zagrebačke Mladosti i tu smo gledali da ne izgubimo s nulom. Drugo smo igrali protiv Brda s kojima smo igrali neriješeno, iako smo ih trebali dobit. Ostale su sve jake momčadi s profesionalcima i logično pitanje koje smo sebi postavili – gdje više osvojiti koji meč bod, govori Fuzul.

Šestorka Gyula Sax, Saša Režan, Muhamed Sinanović, Franjo Bilobrk, Vjekoslav Biliškov, Edmond Paljušaj odgovor na to pitanje je dala odmah u sljedećem kolu kada su pobijedili šahiste Đakova rezultatom od 3,5 do 2,5. Iskusnom Fuzulu, koji iza sebe ima više od deset provoligaških vođenja svojih šahista, ta pobjeda je bila dovoljna da brod čiji je kapetan ostavi u Prvoj ligi. Neriješeno su igrali sa Zagrebom, koji su svom sastavu imali četiri velemajstora i dva međunardona majstora, i protiv Mravinca koji su na tri ploče imali velemajstore. Činjenica jest da je opstanak izboren uzimanjem bodova od jačih protivnika.

– Prva A liga je jako natjecanje. Traje devet dana, igra se devet partija i nema slabog protivnika. Uvijek kažem da se treba boriti do kraja jer uspijevaju i opstaju oni koji imaju više volje i koji su izdržljiviji. Moji igrači su takvi da uvijek daju sve od sebe, bez obzira na to što većina njih nisu šahovski profesionalci.

Sada se već razmišlja o stvaranju uvjeta da se nastupi i sljedeće godine. Financijska situacija je teška svugdje. Dobiti novac od sponzora za šah i u boljim vremenima nije bilo lako, a kamoli sada. Do sada je Općina Bibinje uvijek pratila svoj klub i u Goranu se nadaju da će tako ostati i u budućnosti.

Izvor: zadarskilist.hr