fbpx

Čačić: Pad standarda uspjet ćemo zaustaviti tek u drugoj polovici 2013.

Mi jednostavno nosimo previše tereta. Samo 2013. godina će imati dodatni porast na starom dugu od 3,2 milijardi kuna, rekao je Čačić

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić danas je izjavio za Dnevnik Nove TV da će se zaustavljanje pada životnog standarda vjerojatno desiti u drugoj polovici sljedeće godine, a rast sigurno ne prije kraja mandata ove Vlade.

»Zaustavljanje pada će se desiti vjerojatno u drugoj polovici sljedeće godine, a rast sigurno ne prije kraja mandata. Mi jednostavno nosimo previše tereta. Samo 2013. godina će imati dodatni porast na starom dugu od 3,2 milijardi kuna«, rekao je Čačić odgovarajući na pitanje novinara u Dnevniku Nove TV kada će građani vidjeti efekte zaustavljanja pada životnog standarda. »To nije utješno, ali je istinito«, dodao je. Ocijenio je i da će se bunt, demagogija i politikantstvo zbog toga sigurno pojaviti, ali da će rezultat biti taj koji će ljudi mjeriti.

Priznao je da ovog trenutka postoji nezadovoljstvo i kritike navodeći kako je to razumljivo. »Duboko suosjećam i razumijem ljude jer sam došao iz privrede.. ljude koji ostaju na cesti i čije su obitelji na granici preživljavanja«, kazao je i dodao da u tvrtkama poput Gredelja neće moći svi ostati da bi se u njemu održalo barem pola zaposlenih ili dvije trećine.

Na tvrdnju novinara da su strane investicije doživjele krah i pitanje postoji li za to odgovornost vlade, Čačić je ustvrdio da investicije koje su se realizirale odnosno ušle u gospodarske tokove Hrvatske u prva tri mjeseca ove godine, pa čak i tijekom cijele godine, ne mogu biti ni odgovornost ni zasluga ove Vlade.

»Naše« investicije i što će se desiti s njima, a riječ je o stranim investicijama, a ne o onima koje pokrećemo kroz državne tvrtke, vidjet će se tek s 2014. na 2015., osim u segmentu gdje država nosi investicije i traži strane partnere, a to je energetika, naveo je Čačić.

Na pitanje je li onda 2014. godina kada bi mogli vidjeti stvarne efekte rada Vlade što se tiče otvaranja novih radnih mjesta i investicija, Čačić je odgovorio da će se stvarne efekte vidjeti već tijekom sljedeće godine, morat će se osjetiti trend – zaustavljanje pada i početak rasta, i to su već prvi efekti. Rast će početi, dodao je, iz niza razloga, između ostalog, zbog priljeva stranog kapitala.

»U dijelu proizvodnih investicija još uvijek neće biti nikakvih ozbiljnih efekata do 2014/2015., a u dijelu ulaska u vlasništvo – a to je Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka i autoceste kao koncesijski model – taj novac bi na našim bilancama trebali imati već sljedeće godine, kao svježi dotok kapitala«, kazao je Čačić.

Pojašnjavajući ulaganja u energetiku u kojoj bi u konačnici radio mali broj ljudi, Čačić je rekao da nije poanta u broju ljudi. »Radi se o tome da sama činjenica da razlika u cijeni seže do 40 posto u odnosu na struju koju kupujemo vani, a mogli bi je proizvoditi kod kuće, daje temelj da sutra jeftinija proizvodnja struje bude jeftiniji hrvatski proizvod i kroz to će biti novih zapošljavanja, a naša privreda će biti konkurentnija«, rekao je Čačić.

Izvor: HINA