fbpx

Čerupanje Mocira: s objekta od 50 milijuna kuna odnijeli prozorska stakla

Prije nekoliko mjeseci gradska vijećnica Irena Dragić je u sklopu aktualnog sata Gradskog vijeća pitala gradonačelnika Zadra Zvonimira Vrančića zašto nedovršena zgrada Centra “Mocire” nije osvijetljena, ograđena ili zaštitarskom službom zaštićena od devastacija i razbijanja.

Vrančić je odgovorio da je još uvijek riječ o gradilištu, te da Grad jednostavno nema nikakvih ovlasti da bi na “Mocirama” angažirao zaštitare ili postavio ogradu jer se ne radi o gradskom vlasništvu.

Izvođač radova, tvrtka “Alcom” je propala, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Zadar već mjesecima ne mogu otkriti “tripartitnu formulu” za postizanje dogovora oko financiranja i nastavka radova na objektu vrijednom više od 50 milijuna kuna, a u međuvremenu na “Mocirama” je slika opće zapuštenosti “uljepšana” učestalim razbijanjem stakala i krađom svega što se ukrasti može.

Prošlog su tjedna “Mocire” obišli gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić, nadzorni inženjer Boris Brković i Stipe Vidić, “Alcomov” voditelj gradilišta, te konstatirali da je sa zgrade ukradeno – petnaestak prozora! Da stvar bude još luđa, lopovi su zasada poskidali samo po jedno nefiksirano prozorsko krilo!

Policija obaviještena
O svemu je obaviještena i policija koja će pokušati stati na kraj čerupanju nedovršenog objekta, iz gradske su uprave o krađama i propadanju zgrade obavijestili i nadležne u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, ali dok se inertna državna administracija pokrene i na “Mocirama” angažira zaštitarsku službu, nestat će još poneko prozorsko krilo!

Prije desetak dana pročelnik Joso Nekić je izjavio kako je obavio razgovore s načelnikom Odjela za kapitalne aktivnosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Petrom Šokićem, te da se, nakon neshvatljivog gubitka vremena još uvijek čeka na raskidanje ugovora s “Alcomom”.

Tek kada to bude obavljeno, može se očekivati izrada troškovnika i raspisivanje javnog natječaja za izbor izvođača radova i dovršetak zgrade na “Mocirama” u koju bi trebali useliti učenici i djeca s posebnim potrebama. Iako će dio sadašnje opreme vrtića “Latica” i Osnovne škole “Voštarnica” sigurno biti instaliran u novu zgradu, još se ne zna ni koliko će u cijelosti koštati potrebna nova oprema ni tko će to i u kojem omjeru financirati.

Postoje samo procjene da bi oprema za vrtić trebala koštati oko milijun kuna koje bi mogao osigurati Grad Zadar, dok je oprema za školu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta procijenjena na 1,6 milijuna kuna. Za cijeli je objekt utrošeno 90 posto predviđenih sredstava, ostalo je još izgraditi sportsku dvoranu. Pitanje je samo hoće li do nastavka radova na već izgrađenoj zgradi ostati makar jedan cijeli prozor.

[stextbox id=”okvir” caption=”Tko će kupiti opremu?” image=”null”]

Na početku je bilo predviđeno da će “Mocire” koštati 45 milijuna kuna, ali se tek naknadno ispostavilo da će zatrebati još 3,8 milijuna kuna za famozne dodatne radove. Ministarstvo socijalne politike i mladih sudjelovalo je s 50 posto tog iznosa, Grad Zadar s 19, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s 31 posto. Možda taj omjer bude zadržan i u financiranju nabave potrebne opreme.

[/stextbox]

Izvor: Slobodna Dalmacija