fbpx

Cibona bolja od Zadra nakon produžetka

Nešto više od minute prije kraja, pri rezultatu 71:66, Allen je dodao u kut do Batura, koji nije pogodio. Međutim, nisu ni domaći pa je Batur dvicom smanjio na samo jedan napad zaostatka, 71:68, tridesetak sekundi prije kraja. Strawberry je dugo držao loptu pa dodao do Žižića, koji promašuje. Na drugoj strani lopta je opet došla do Batura, u isti kut kao dva napada ranije. A ovoga je puta zadarski šuter zabio za izjedanačenje, 71:71. Cibona je promašila i posljednji napad i otišlo se u produžetak, što je početkom posljednje četvrtine, kada su domaći imali najvećih 15 poena prednosti (61:46), izgledalo nevjerojatno. No, Zadrani, koju su preko trideset minuta djelovali posve uspavano, tek su u završnim minutama izvukli ponos i zaigrali kako su trebali davno ranije. A u produžetku se ukazao Andrija Žižić, koji je veći dio susreta prosjedio na klupi. Zadar je čak i poveo bacanjem Vrbanca, ali je iskusni centar domaćih tada krenuo u svoju seriju. Prvo koš-faul, zatim dva bacanja pa polaganje (u međuvremenu je dva penala stavio i Carter) i Cibona je napravila ključnu razliku, 80:74. Brkić i Travis, koji je prethodno promašio dvije važne trice, vratili su gostima nadu, 82:79, manje od dvije minute prije kraja. No, Kovačević (koš pa jedno bacanje) i Marčinković (trica) stavili su točku na „i”.

Domaći bolje otvorili
Prvi napad na utakmici realizirao je Travis, ali su Zubčić nakon skoka u napadu i Carter tricom iz polukontre brzo okrenuli na 5:2 i Cibona je preuzela blagu rezultatsku inicijativu. Ipak, najveći pljesak u tom razdoblju zaslužio je Ramljak atraktivnom blokadom Carterovog pokušaja polaganja u kontranapadu. To kao da je malo oraspoložilo Zadrane pa su Vrbanc i Travis vezali trice za 9:10 u petoj minuti. No, uslijedila je serija domaćih 6-0 (Hamilton, Zubčić, Strawberry) za prvo vodstvo od dva napada, 15:10. Allen je zabio svoj jedini koš iz igre od pet pokušaja u prvom poluvremenu, a Brkić je četirima slobodnim bacanjima držao gostujući priključak. U samoj završnici Zadar je dvjema brzim kontrama, koje su završili Mikulić i Vrbanc, izjednačio (20:20), da bi prvu dionicu košem zaključio Strawberry. Bio je to početak nove Cibonine serije, koju su u drugoj četvrtini nastavili Marčinković i Kus (trica). Nazor je tako, već nakon dvije i pol minute, pri rezultatu 27:20, morao pozvati time-out. Uzvratili su Travis (koš-faul) i Allen (bacanja) za 27:25, no Zagrepčani su bili u boljem ritmu, a imali su i veći impuls igrača s klupe. U strijelce su u prvih dvadeset minuta upisali njih četvorica, a na drugoj strani dvojica. Kovačević, Jagodić i Mašić kreirali su još jednu seriju 6-0 za +8, 33:25. U međuvremenu je Kaštropil napravio već četiri prekršaja pa ga je zamijenio Krasić. Na trenutke se činilo kao da je riječ o reprizi utakmice u Novom Mestu, gdje je Krka na sličan način držala Zadrane na distanci, da bi u trećoj četvrtini prelomila susret. Samo su Travis i jednim dijelom Brkić bili napadački raspoloženi u zadarskim redovima, a to nije bilo dovoljno za ostanak u egalu. Vrbanc je ispalio devet šuteva i pogodio samo dva. Jagodić je još dvaput poentirao ispod koša, a Strawberry je s linije slobodnih bacanja postavio rezultat na velikom odmoru 39:31. Travis, Krasić i Vrbanc (trica) držali su „plave” na -6, 44:38, ali nikako nisu uspijevali uhvatiti pravi priključak.

Cibonin bijeg
I onda je stigla kazna. Strawberry je stavio još dva penala, nadovezao se Hamilton za prvu dvoznamenkastu prednost (48:38), a onda su Zadrani nakratko izgubili kompas. Dok nisu ni postavili napad, izgubili su dvije lopte i primili dva laka koša iz kontri (Marčinković, Carter) za velikih 14 razlike, 52:38. Domaći su u sljedećem napadu napravili četiri prekršaja pa je Zadar došao do daha penalima Travisa. Bio je to početak serije 8-2, koju su kompletirali Ramljak, opet Travis i kapetan Ivanov za povratak na -8, 54:46. Činilo se da bi se gosti u završnici treće četvrtine mogli vratiti u igru, no tu su stali. Jagodić bacanjima i Strawberry s još četiri poena odveli su svoje na +13, 59:46, uoči posljednjih deset minuta igre. Kada je Kus zabio za najvećih +15, 61:46, izgledalo je kao da će „vukovi” mirno privesti susret kraju, no Zadrani se nisu predavali. Vrbanc je napokon stavio tricu, a nadovezao se Krasić za 61:51. Tricu je zabio i Kus, ali Brkić i Krasić (trica) rade novu zadarsku seriju 5-0 za -8, 64:56 i Mršić je sedam minuta prije kraja morao pozvati time-out. Hamilton je zakucao za 10 razlike, no gosti nastavljaju s boljom igrom, naročito u napadu. Opet zabija Krasić, zatim Batur pa Brkić i pet minuta prije kraja Zadar je na samo pet poena zaostatka, 67:62. Na seriju 4-0 Catera i Kusa istom mjerom su odgovorili Krasić i Prostran za 71:66, nakon čega je usljedila već opisana završnica.

[stextbox id=”okvir” caption=”CIBONA – ZADAR 90:81″ image=”null”]

(22:20, 17:11, 20:15, 12:25, 19:10)

ZAGREB – Dvorana Dražena Petrovića. Gledatelja: Suci: 2000. Radović (Hrvatska), Javor i Majkić (oba Slovenija).

CIBONA: Kus 10, Zubčić 6, Mašić 2, Carter 12, Marčinković 8, Ware, Rozić, Jagodić 9, Strawberry 17, Žižić 9, Hamilton 12, Kovačević 5. Trener: Veljko Mršić.

ZADAR: Mikulić 2, Allen 4, Ivanov 2, Travis 21, Kaštropil 2, Delaš, Ramljak 2, Brkić 12, Krasić 11, Batur 7, Vrbanc 16, Prostran 2. Trener: Ante Nazor.

Šut za dva: Cibona 25-51, 49%; Zadar 25-48,52%.

Šut za tri: Cibona 4-18, 22% (Kus 2, Marčinković, Carter); Zadar 6-22, 27% (Vrbanc 3, Travis, Krasić, Batur).

Slobodna bacanja: Cibona 28-35, 80%; Zadar 13-16, 81%.

Skokovi: Cibona 40 (23+17); Zadar 39 (25+14).

Osobne pogreške: Cibona 23; Zadar 32.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list