fbpx

Dabi je došao na sud, ali se njegov pomagač Matešić razbolio!

Protiv Dubajića je još u srpnju prije pet godina podnesen optužni prijedlog kojim se tereti da je tijekom 2007. godine organizirao međunarodnu prostituciju u Sukošanu, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Puli, Opatiji i Splitu. Matešić se, pak, tereti da mu je u tome pomagao igrajući ulogu svodnika

Slobodan Dubajić zvani Dabi (58) optužen za međunarodnu prostituciju uredno je jučer sa svojim odvjetnikom Andrejom Korljanom došao na Općinski sud u Zadru, gdje mu je pred sutkinjom Sandrom Radanović trebalo započeti suđenje, no ono je odgođeno jer se nije pojavio drugooptuženi Zadranin Lecijo Matešić (47). Došao je, međutim, njegov odvjetnik Branimir Zorica koji ga je ispričao. Pojasnio je kako je Matešić bolestan i kako će kao dokaz na sljedeću raspravu u spis dostaviti i liječničku dokumentaciju.

Protiv Dubajića je još 21. srpnja prije pet godina podnesen optužni prijedlog kojim se tereti da je tijekom 2007. godine počinio kazneno djelo protiv spolne slobode i spolnog čudoređa, a radi se o podvođenju i to na međunarodnoj razini, odnosno o međunarodnoj prostituciji. Matešić se, pak, tereti da mu je u tome pomagao igrajući ulogu svodnika.

Prema optužnom prijedlogu Dubajić je okrivljen da je druge osobe namamio i potaknuo na pružanje seksualnih usluga radi zarade u državi i to izvan države u kojoj djevojke imaju prebivalište i čiji su državljani, te je, kako stoji u optužnom prijedlogu, radi zarade organizirao i omogućio djevojkama pružanje seksualnih usluga, a Matešić je djevojke organizirao kako bi se prostituirale.

Srpkinje, Bosanka i Hrvatica

Ali, osim Zadra, djevojke su pružale svoje usluge i u Sukošanu te na području Zagreba, Rijeke, Pule, Opatije i Splita.

Riječ je o dvjema djevojkama iz susjedne Republike Srbije – M. F. u dobi od 37 godina i njezinoj 26-godišnjoj sunarodnjakinji i kolegici K. Š. Iz BIH-a je bila 30-godišnja A. M. te Hrvatica J.L. u dobi od 36 godina.

Nakon što je cijela priča otkrivena, Dubajić je početkom srpnja 2007. godine, odlukom istražnog suca Županijskog suda u Zadru završio iza rešetaka zadarskog Istražnog centra gdje je proveo nešto više od dva mjeseca, dok je Matešić ostao na slobodi.

S obzirom na to da je u vrijeme uhićenja i nakon izbijanja te afere u javnost bilo gotovo nemoguće dobiti bilo kakve službene informacije, tada se pričalo kako su klijenti na zadarskom području većinom bili Talijani, a djevojke su navodno svoje usluge pružale za oko 500 eura po danu “rada” na jednoj jahti koja je bila usidrena u blizini Biograda.

Političari u Srbiji u strahu

Upravo zbog međunarodne “reputacije”, nakon što je Dubajić “pao” i u prosincu 2009. godine u Zagrebu u sklopu policijske akcije “Dinamico”, prema pisanju jednog portala koji je prenio tekst iz srpskog “Kurira”, srpski su se političari tresli od straha da će i njihove afere s prostitutkama izaći u javnost. Tada je najčitaniji srpski tabloid objavio kako su usluge Dabijevih djevojaka koristili mnogi srpski političari koji su bili u strahu da će svodnik i njegove prostitutke propjevati pred hrvatskom policijom. Slobodan Dubajić je navodno više od deset godina držao jednu od najelitnijih javnih kuća u Beogradu te je tada, prema neslužbenim saznanjima Kurira, stekao stalne klijente u državnom vrhu. Navodno su u njegov bordel dolazili svi visoki državnici.

Na novinarsko pitanje zašto je ovaj slučaj tek nakon pet godina uspio doći na red za zakazivanje prve rasprave, glasnogovornica Općinskog suda u Zadru Katarina Zdunić je odgovorila kako su u pitanju objektivni razlozi. Naime, prema njezinom objašnjenju sutkinji Sandri Radanović ovaj je slučaj dodijeljen tek u travnju ove godine.

Izvor: Zadarski list