fbpx

Dvadeset medalja zadarskim meštrima sira

Na 14. savjetovanju uzgajivača ovaca i koza i 13. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, održanom u Segetu Donjem pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, zadarskim proizvođačima dodijeljeno je čak dvadeset medalja, od čega devet zlatnih, sedam srebrnih i četiri brončane.

Zlatom su nagrađeni Emil Oštarić iz Kolana za paški sir, Katica i Nikica Žampera s Dugog otoka za kozju skutu i svježi sir od pasteriziranog mlijeka, Siniša i Žarko Milić iz Bogatnika za kuhani kozji sir, Miodrag Ninković za skutu od kozjeg mlijeka i kuhani kozji sir u oblozi od maslinova ulja, pepela i začinskog bilja, Franjo Zubović iz Kolana za paški sir i Goran Zrilić iz Popovića za polutvrdi kozji sir.

Srebrno odličje je osvojio Ivan Mitrović iz Zelengrada za kuhani kozji sir, Ivica Oliverić iz Kolana za paški sir, Miodrag Ninković za kozji sir u maslinovu ulju s biljnim začinima i svježi sir od kozjeg mlijeka, Josip Oštarić za paški sir, te Vesna Kesić za kozju basu i kozji sir s dodatkom začina.

Bronca je pripala Vesni Kesić za kozje kiselo mlijeko, Nikici i Katici Žampera za kozji sir i svježi kozji sir od pasteriziranog mlijeka sa zelenim maslinama, te Anti Prtoriću za paški sir.

Ocijenjeno je ukupno 147 sireva, od čega 25 ovčjih, 63 kozja, te četiri sira od miješanog mlijeka, a dodijeljeno je 48 zlatnih, 22 srebrne i 19 brončanih medalja.

Izvor: Slobodna Dalmacija