fbpx

Edi Mišić ide u bolnicu Vrapče

Koncem ovog tjedna Mišića će sprovesti u bolnicu gdje će sigurno provesti duže vrijeme, jer se od psihijatara očekuje da daju ključne podatke o ličnosti osumnjičenog kao i mogućoj bolesti

Edi Mišić, 28-godišnjak uhićen zbog ubojstva Margarit Graciano, krajem ovog tjedna izlazi iz zatvora na Bilicama, ali samo kako bi splitsku ćeliju zamijenio – bolnicom Vrapče. Splitsko tužilaštvo naime ne želi ništa prepustiti slučaju pa se za Mišića tražilo dugotrajnije psihijatrijsko promatranje i vještačenje koje će u Zagrebu trajati najmanje nekoliko tjedana. Sa splitskog tužilaštva naime nisu odredili poseban rok, već kada psihijatri na Vrapču budu imali kompletirani nalaz i mišljenje. Uobičajeno je da se pritvorenike u manje eksponiranim slučajevima vještači u splitskom zatvoru: sudski vještaci posjećuju ih u zatvoru te iz tih seansi od po sat-dva donose nalaze. Ovdje to neće biti slučaj.

No, zanimljivo je i da jedna od najcjenjenijih institucija tog tipa, psihijatrijska bolnica Vrapče, uopće ne zadovoljava sigurnosne standarde, nema čuvarsku službu niti mogućnosti za 24-satno promatranje opasnih osumnjičenika, što s obzirom na kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, Mišić svakako jest. Od ravnatelja Vrapče doznajemo kako u takvim slučajevima osumnjičene dovode u bolnicu na dnevnoj bazi.

Opasnost od bijega

– Nažalost, već deset godina imamo projekt za forenzički Odjel sa 70-ak kreveta za cjelodnevno motrenje, no sredstva nikako da se osiguraju, požalio se na stanje u bolnici ravnatelj Vlado Jukić.

Čini se dakle da postoji i realna opasnost od bijega, da netko od osumnjičenih iskoristi situaciju s manjkom nadzora. Valjda se situacijom neće okoristiti upravo Edi Mišić, osumnjičen za zločin u Splitu koji je postao poznat i izvan granica naše zemlje.

Na Marjanu je 22. kolovoza nestala 31-godišnja Margarit Selena Graciano Macedo, a tri dana kasnije otkriveno je njeno tijelo podno marjanskog vrha s dosta forenzičkih dokaza. Nesretna djevojka je položena u plitku udubinu i prekrivena granjem i s malo zemlje, ruku vezanih ljepljivom vrpcom i prerezanim vratom, tako da je gotovo dekapitirana. Policija je tragala za vlasnikom dresa s nadimkom Reksi na leđima kojeg su pronašli u ubojičinom ruksaku nešto dalje, zajedno s kuhinjskim nožem s kojim je počinjen zločin te su imali i DNK odnosno otiske počinitelja. Potrajalo je 40-ak dana do otkrića i uhićenja Edija Mišića, momka iz susjedstva, protiv kojeg je otvorena istraga za ovaj grozomoran čin, za teško ubojstvo na iznimno okrutan način za što može dobiti i do 40 godina zatvora.

Sudačka je posljednja

Nakon nekoliko tjedana liječnici bi na temelju psihičkih i psihijatrijskih analiza trebali donijeti nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju Edija Mišića – da li boluje od poremećaja ili težih psihičkih bolesti, odnosno da li je zdrav. U sklopu postavljanja dijagnoze, ako je bude, psihijatri na Vrapču će splitskom tužilaštvu i sudu odrediti i stanje Edija Mišića u trenutku počinjenja kaznenog djela, da li je imao mogućnost shvaćanja i upravljanja svojim postupcima. Dakle, da li je bio ubrojiv ili ne u trenutku ubojstva mlade Meksikanke.

U slučaju da bude proglašen neubrojivim, sudski postupak se obustavlja, a Mišić bi u toj varijanti bio zadržan u zatvorenoj instituciji psihijatrijskog tipa na liječenju.

– Nikad zadnja nije psihijatrova, nego sučeva, dodao je ravnatelj »Vrapča« Jukić, naglašavajući kako oni samo iznose medicinska mišljenja, koja sud može i ne mora uvažiti.

Izvor: Zadarski list