fbpx

Gubitak 78 milijuna: “Tankerska” ne radi kako treba

Kriza u kojoj se već treću godinu nalazi “Tankerska plovidba” nije još ni blizu završetka. Prošle je godine zabilježen gubitak od 78 milijuna kuna, a sve je neizvjesnije na koji će se način situacija rasplesti. Dosad se poslovanje održavalo zahvaljujući debelim zalihama prijašnjih godina kad je vladala konjunktura u vozarinama, sad se situacija spašava prodajom starijih brodova, no trend niskih vozarina nikako da se preokrene.

Za budućnost tvrtke je zbog toga indikativan podatak na koji se način trošila zarada iz dobrih godina.

Sudbina ‘Bagata’
Na nedavnoj dioničarskoj skupštini bilo je glasova koji su propitivali što se to učinilo na projektu “Ninsko blato”, svojedobno proglašenim putem ulaska “Tankerske” u jednu drugu djelatnost. U to se vrijeme planiralo da “Tankerska” učini nešto poput Tvornice duhana Rovinj koja je preko Adris grupe kapital zarađen na prodaji duhana počela naveliko ulagati u turizam i marikulturu.

Da ne doživi sudbinu “Bagata” koji se ugasio u monokulturi, ustrajavanjem samo na proizvodnji šivaćih strojeva. U projekt “Ninsko blato” “Tankerska” je ušla 2005. godine kupivši za 800 tisuća eura projekt od norveške tvrtke “Norlandije Omsorg”.

Norvežani su samo u dvije-tri godine projekt doveli do pred samu realizaciju, jer je bilo riješeno pitanje prava gradnje, usvojen provedbeni urbanistički plan i već bila ishođena lokacijska dozvola. Nudili su “Tankerskoj” da će i nakon što je otkupila projekt osiguravati punjenje 40 posto kapaciteta, i to zimi. No ni nakon punih šest godina od preuzimanja projekta još nije počela njegova realizacija.

Prema nekim procjenama, na izmjene projekte i ostalu papirologiju potrošeno je u međuvremenu puno novca. Moglo bi se reći da je jedinu korist imao Grad Nin kojem je “Tankerska” na ime budućeg turističkog naselja platila šetnicu i rasvjetu. Procjenjuje se da je “Tankerska” za “Ninsko blato” već izdvojila oko 5 milijuna eura, a cijeli projekt trebao bi koštati oko 70 miliuna eura.

Od novog predsjednika Uprave Lenka Milina nismo mogli dobiti nikakvu informaciju o stanju projekta “Ninsko blato” jer nije proteklih dana našao ni minutu vremena za kontakt s novinarom. Drugi službeni izvori u “Tankerskoj” šute, jedino se moglo doznati kako se projekt želi prodati nekoj pravoj turističkoj kompaniji jer “Tankerskoj” turizam ipak nije core business, odnosno osnovna djelatnost.

– Ma, projekt ide dalje, konzultiramo se s “Tankerskom” često. Sad čekamo na lokacijsku dozvolu, a Grad Nin također traži partnera koji bi bio spreman ulagati u gradnju ovog kompleksa – kaže Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Nešto ne štima
No, da nešto ipak tu ne štima, doznali smo u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije, jer je lokacijska dozvola za “Ninsko blato” tamo izdana još u prosincu prošle godine. Na ocjeni je glavni projekt, pa ubrzo i građevinska dozvola, slijedi obveza plaćanja vodnog i komunalnog doprinosa.

Okolišnu dozvolu je Ministarstvo zaštite okoliša dalo prije pune dvije godine. A čelni ljudi “Tankerske” i Grada Nina još čekaju lokacijsku dozvolu!? Očito se na tom projektu u Tankerskoj ne radi kako treba, a navodno bi ga htjeli prodati.

No, pitanje je da li bi sad imali što prodati jer su dozvole za pravo gradnje bile ograničena trajanja.

Izvor: Slobodna Dalmacija