fbpx

iPad Mini: Sve što trebate znati o Appleovom novom tabletu

Apple je u utorak navečer predstavio svoj najnoviji gadget – iPad Mini. Kao što mu i ime govori, riječ je o umanjenoj verziji megapopularnog iPad tableta s veličinom zaslona od 7,9 inča.

Novi model dolazi u crnoj i bijeloj boji. Taj 7,9-inčni tablet s omjerom stranica 4:3 ima određenu prednost pred konkurentskim tabletima s dijagonalom od 7 inča. Naime, područje zaslona veličine je 29,6 četvornih centimetara u usporedbi s 21,9 četvornih centimetara na 16:9 tabletima od 7 inča.

iPad Mini ima istu razlučivost ekrana kao i iPad i iPad 2 – 1024 x 768 piksela. Dimenzija je 200 x 134,7 milimetra, a debljine samo 7,2 milimetra. Teži svega 308 grama.

“Lagan je kao papir. Mislili smo reći kao knjiga, ali je knjiga teža”, rekao je Philip W. Schiller, Appleov potpredsjednik za marketing na predstavljanju novog tableta u San Joseu u Kaliforniji.

iPad Mini pogoni A5 procesor, kao i u postojećem iPod touch modelu. S prednje strane je FaceTime 720p kamera, a sa stražnje 5-megapikselna kamera.

Tu je također i Appleov novi Lightning konektor, koji smo prvi put vidjeli prilikom predstavljanja iPhonea 5. Baterija novog iPada trajat će 10 sati, jednako kao i kod prethodnog modela. Osim toga, sav softver koji radi na iPadu radit će i na iPadu Mini.

Početna cijena za 16 GB verziju s Wi-Fi vezom je 329 dolara. Dostupni su i modeli s većim kapacitetom memorije i opcijama s 4 G LTE povezivosti. Cijene za isključivo Wi-Fi verzije su 429 dolara za 32 GB i 529 dolara za 64 GB. Za mobilne verzije, cijene su 459 dolara za 16 GB, 559 dolara za 32 GB i 659 dolara za 64 GB. Pre-narudžbe se počinju primati od 26. listopada, dok će Wi-Fi verzije na tržište stići 2. studenoga, a mobilni modeli, odnosno modeli s 4 G LTE na tržište stižu dva tjedna kasnije.
Popularni “pametni” poklopac također je smanjen u novoj verziji iPada i dolazi u više boja: plavoj, zelenoj, ružičastoj i crnoj.

Osim iPada Mini, na Appleovoj konferenciji predstavljen je i novi 13-inčni MacBook Pro. Debljine je samo 0,75 inča. Za petinu je tanji od starog modela, a teži malo više od 1,5 kilograma.

“Naš najlakši MacBook Pro dosad! Retina zaslon. Sve na njemu izgleda apsolutno prekrasno”, rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea.

Najjednostavnija verzija novog MacBook Pro modela ima 8 GB RAM-a i 128 GB flash memorije za pohranu podataka, a cijena mu je 1.699 dolara. Isporuke su već počele.

“Rekli smo vam ranije ove godine da ćete vidjeti nevjerojatne inovacije i mislim da smo održali obećanje”, rekao je Cook na kraju konferencije.

Izvor: net.hr