fbpx

Ipak arapski LNG terminal u Omišlju: Josipović, Čačić i Pusić idu u Dohu po 600 milijuna eura

Posjet hrvatskog političkog trojca i grupe gospodarstvenika katarskoj Dohi trebao bi se dogoditi 12. i 13. studenog, a prema Čačićevim riječima, Katar je zainteresiran za LNG

Sudeći po jučerašnjoj izjavi potpredsjednika Vlade, poskupljenje grijanja u šest gradova koje grije HEP-Toplinarstvo – Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću – skoro je pa gotova stvar.

Spominjući poskupljenje električne energije i plina u svibnju ove godine, Čačić je, naime, kazao kako je Vlada tada »konačno prestala zabijati glavu u pijesak, i rekla građanima da se energija ne može kupovati po cijeni višoj od one po kojoj se zatim prodaje, no to se još nije dogodilo s toplinskom energijom«. I to će, napomenuo je, biti riješeno ovih dana.

»Donesen je novi Zakon o energiji, i HERA će ovih dana donijeti odluku«, kazao je Čačić, makar Zakon o energiji, kojim Vlada ukida praksu da ona presuđuje o cijenama energije, još nije uvršten ni u saborsku proceduru, niti bi itko iz Vlade, u ovom slučaju Čačić, smio prejudicirati, a pogotovo znati, kako će se o poskupljenju izjasniti HERA, kao nezavisno regulatorno tijelo.

Hrvatska energetska regulatorna agencija postaje, naime, jedino tijelo u državi koje poskupljenjima daje, ili ne daje zeleno svjetlo, što je do sada, uz Herino mišljenje, radila Vlada. Po sadašnjem zakonu, HERA daje samo mišljenje, a konačnu odluku donose, u slučaju grijanja, sami gradovi, koji su se već ranije izjasnili protiv poskupljenja.

Poskupljenje grijanja
Kako se HEP-Toplinarstvu žuri, jednako tako i Vladi koja »glavu više neće zabijati u pijesak«, u petak će, doznajemo, u saborski dnevni red biti, naknadno, uvršten i novi Zakon o energiji, nakon čijeg donošenja 123.000 kućanstava u Hrvatskoj može očekivati poskupljenje grijanja jer gradovi više neće moći utjecati na cijenu grijanja. HEP-Toplinarstvo je zatražilo da poskupljenje bude gotovo 37 posto, što znači da bi dosadašnji zimski račun od, primjerice, 400 kuna, mogao porasti na 550 kuna .

Još jednom, Čačić je jučer, sudjelujući na okruglom stolu o energetici u Hrvatskoj, nabrojao investicije na kojima Vlada radi, između ostalog, najavivši i skori put Ive Josipovića, Vesne Pusić i njega u Katar, na razgovore o katarskom ulaganju u LNG na Krku. Kako se neslužbeno doznaje, posjet hrvatskog političkog trojca i grupe gospodarstvenika katarskoj Dohi trebao bi se dogoditi 12. i 13. studenog, a prema Čačićevim riječima, Katar je jako zainteresiran za investiranje u naš LNG, investiciju vrijednu oko 600 milijuna eura.

Investicije
Do kraja ožujka iduće godine bit će, ponovio je, izabran partner za gradnju Plomina C zajedno s HEP-om, uskoro će biti završene i dodatne analize projekta HE Ombla, dok se radi i na 450 milijuna eura vrijednom prelasku TE Rijeka u Urinju s mazuta na plin.

»Ta je termocentrala zastarjela i skupa, to više nije izdrživo«, kazao je kratko Čačić, ne otkrivajući o ovom projektu više detalja. Nakon što je spomenuo i investicije poput budućih HE na Savi i Dravi, HE Kosinj-Senj, i ostale, Čačić je najavio i gradnju 270 MW u vjetrolektranama do kraja iduće godine. »U osam godina je bivša vlast sagradila 134 MW iz vjetra, a mi ćemo do kraja 2013. imati 270 MW, vrijednih 400 milijuna eura ukupno, od čega sto milijuna ulazi u naše gospodarske tokove do kraja ove godine«, kazao je Čačić.

Izvor: Novi list