fbpx

Ispisao povijest – Felix Baumgartner probio zvučni zid!

Felix Baumgartner je uspio! Brzinom od 1.171 km/h dostigao je brzinu zvuka, a ostvario je i skok s najveće visine u povijesti čovječanstva.

Baumgartner je nakon neuspješnog pokušaja da u utorak skoči s vrha svemira, napokon obavio svoju misiju. Uspješno je sletio na tlo Roswella odakle je i krenuo u nevjerojatnu avanturu.

Od četiri rekorda koje je pokušao postaviti, 43-godišnji Austrijanac oborio je rekord za najviši skok , čovjek je koji je stigao do najveće visine s balonom u povijesti, te je uspio dohvatiti brzinu slobodnog pada brzine 1.171 km/h, čime je dostigao brzinu zvuka. Ostat će žal što nije srušio rekord Joea Kittingera u duljini trajanja slobodnog pada.

Felix se balonom napunjenim helijem odlijepio se od zemlje u 17.30 po našem vremenu. Dugo je trajao penjanje prema željenoj visini, a kapsula s Astrijancem se kretala u prosjeku pet metara u sekundi. Na 11.000 metara došlo je do malih problema jer je kapsula s Baumgartnerom uletjela u visinsku struju koja ga je počela vući prema istoku brzinom 190 km/h.

Temperatura oko kapsule na trenutke je iznosila jezivih minus 70 Celzija. No, uspješno se popeo na visinu od 39.030 metara i krenuo u slobodan pad. Prema očekivanjima, bio je to najbrži pad u povijesti brzine 1.171 km/h čime je uspio probiti zvučni zid i to već u prvih 30 sekundi. Pad je trajao 4 minute i 19 sekundi prije nego li je Felix otvorio padobran za slijetanje.

Izvor: Net.hr

[embedplusvideo height=”331″ width=”540″ standard=”http://www.youtube.com/v/TamthU7wKJc?fs=1″ vars=”ytid=TamthU7wKJc&width=540&height=331&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=0&chapters=&notes=” id=”ep7875″ /]