fbpx

Kako prestati pušiti uz pomoć smartphonea?

Vaš “smartphone” je vrlo prkatičan alat u svakodnevnom životu i nemojte se iznenaditi ako vam može pomoći i u prestanku pušenja. Slobodno ga koristite.

Na tržištu ćete pronaći mnoštvo aplikacija za prestanak pušenja. Prilikom odabira, morate najprije odlučiti kakav pristup želite usvojiti. Hoćete li odjedanput baciti cigarete ili namjeravate postepeno smanjivati broj popušenih cigareta do konačnog datuma?

Zanimljiv post o ovoj temi objavio je DigitalTrends. Ako ste pušač, i želite prestati pušiti, provjerite kako vam tehnologija može pomoći u tome.

Aplikacije za prestanak pušenja

Jedna od najzanimljivijih aplikacija je QuitNow! – besplatna aplikacija (uz oglase) za Android platformu koja će vam pomoći da prestanete pušiti.

Aplikacija će vam ponuditi uvid u neke zanimljive statistike, primjerice prije koliko vremena ste prestali pušiti, koliko ste cigareta izbjegli, koliko ste novaca uštedjeli i sl.

Tu su također i informacije o zdravstvenim prednostima vašeg presatnka pušenja, kao i neki savjeti od drugih pušača koji također pokušavaju prestati s tom ružnom navikom.

Iako većina aplikacija za prestanak pušenja nudi otprilike iste ili slične opcije Get Rich or Die Smoking je također jedna od boljih. Ova aplikacija pokazuje vam što bi sve mogli kupiti s novcima koje ste uštedjeli time što ne pušite i ne kupujete cigarete.

Aplikacije Quit Smoking: Cessation Nation i Breathe freely! su također dobre i također odlično izgledaju.

Ako trebate aplikaciju za iPhone, LIVESTRONG MyQuit Coach je vrlo dobra premda će vas stajati 4 dolara – skupo za aplikaciju, ali i dalje jeftinije od troškova liječenja bolesti povezanih s pušenjem.

Kako funkcioniraju ove aplikacije? Jedna od tehnika je ta da se svaki put kada želite zapaliti cigaretu, počnete igrati svojim smartphoneom odnosno aplikacijom za prestanak pušenja. Štoviše, neke aplikacije koje vam najbolje pomažu da prestanete pušiti i nisu aplikacije za prestanak pušenja, već igre koje su toliko zarazne da igrajući ih zaboravite na cigarete.

Vaš smartphone je vaša cigareta

Jednom kada ste se oslobodili fizičke ovisnosti, ostaje vam samo mentalni poticaj za cigaretom. Radi se o navici da zapalimo cigaretu nakon ručka, uz pivo s prijateljima, kada se uzrujamo ili smo pod stresom i u sličnim situacijama. Ako za to vrijeme možete svoje ruke držati zaposlenim, na dobrom ste putu da ne podlegnete izazovu da zapalite “samo jednu” cigaretu. Zbog toga je smartphone izvrsna stvar za prestanak pušenja – bilo da igrate igru ili provjeravate Facebook pod 300. put danas, stvar je samo u tome da vas ta aktivnost drži podalje od cigareta. Vaš smartphone je tako na neki način vaša cigareta

Jedan od najboljih načina da ubijete želju za cigaretom jest dobra motivacija. Za neke dobra motivacija za prestanak pušenja mogu biti supruga ili djeca. Primjerice, pogled na fotografiju djece proizvest će emocionalnu motivaciju koja će mnoge natjerati da ponovno razmotre hoće li pripaliti cigaretu koju drže u ruci ili ne.

Smartphonei su dobri zbog toga jer slike s tim individualnim motivatorima možemo uvijek nositi sa sobom. Osim toga, osnovna funkcija telefona, da nekoga nazovete, također ne smije biti zaboravljena. Slobodno nazovite nekoga u trenucima slabosti pred cigaretom. Vaš smartphone je vrlo prkatičan alat u svakodnevnom životu i nemojte se iznenaditi ako vam može pomoći i kod prestanka pušenja.

Ako smartphone ne djeluje, postoji i drugih tehnologija. Primjerice, možete razmisliti o nabavci e-cigareta, odnosno o električnim cigaretama ili električnim lulama. Ovi gadgeti su najbliži cigareti jer ispuštaju i dim, ali su mnogo zdraviji za vas od običnih cigareta.

Ukratko, vaš smartphone je sjajna stvar koja vam može pomoći u borbi protiv ovisnosti. Prema istraživanju objavljenom pod nazivom “Mobile Mindset Study” koje je provela tvrtka Lookout, gotovo 58 posto nas ne može izdržati niti sat vremena a da ne provjeri svoj smartphone, 39 posto korisnika provjerava svoj smartphone na zahodu, 54 posto u krevetu, a 30 posto za vrijeme ručka s ostalima. Možda ćete biti krivi po svim ovim točkama, ali barem ćete prestati pušiti.

Izvor: net.hr