fbpx

Kako pripremiti automobil za hladnoće, kišu, snijeg i led

Dugo razdoblje tople i sunčane jeseni je, čini se, iza nas. Bez obzira živite li u kontinetalnom dijelu Hrvatske ili u Dalmaciji, vrijeme je da konačno počnete pripremati svoj automobil za zimu

Zašto je automobil teže pokrenuti zimi nego ljeti? Postoji nekoliko razloga. S padom temperature ulje se zgušnjava u motoru zbog čega je paljenje znatno teže nego za toplih dana. Hladnoća također slabi kapacitet akumulatora jer su zbog niske temperature kemijske reakcije u akumulatoru usporene, a zimi je potrebno više snage za paljenje motora i ostale potrošače u automobilu kao što su npr. grijači stakala. Osim toga, benzin na niskim temperaturama isparava mnogo sporije dok je sustavu za paljenje potreban viši napon na svjećicama da bi se hladan motor pokrenuo. Na kraju krajeva, u automobilu se nalazi nekoliko vrsta tekućina – sistem za hlađenje, akumulator, brisači…, a voda se smrzava na “ništici”.
Unatoč niskim temperaturama, evo što možete sami učiniti da vaš automobil upali iz prve i nesmetano dalje radi:

Dodavanje antifriza

Dodajte antifriz u sustav za hlađenje kako biste spriječili probleme koje uzrokuje smrzavanje. Ako nemate antifriza u sustav za hlađenje, zamrznuta tekućina može vam oštetiti hladnjak ili što je gore, blok motora. Naime, na temperaturama ispod “ništice” voda se pretvara u led i obujam joj se povećava za oko 10 posto.

Provjera brisača

U mini-rezervoar u kojem se nalazi tekućina za pranje vjetrobranskih stakla, također dodajte sredstvo protiv smrzavanja ili kupite gotovu tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala po zimi. Bez toga led može rasprsnuti mini-rezervoar ili pak oštetiti električnu pumpu. Također, provjerite jesu li vam brisači u dobrom stanju.

Promjena guma

Promjena guma je jedna od obveznih radnji koja nas očekuje prije zime. Imati 4 zimske i 4 ljetne gume mnogo je efikasnije nego koristiti samo ljetne ili samo zimske gume tijekom cijele godine, jer se tako gume upola manje troše. Najbolje je staviti zimske gume na sve četiri felge i to od istog proizvođača, istih dimenzija i istog modela. (U suprotnom, gume koje su u boljem stanju, odnosno koje su novije i s dubljim utorima, možete montirati na pogonske kotače automobila). Zimske gume znatno bolje prijanjaju uz cestu i imaju kraći zaustavni put prilikom kočenja. Zbog toga su gume jedan od najvažnijih dijelova automobila za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima.

Provjera akumulatora

Akumulator bi trebao biti čist, suh i napunjen, a kleme i polovi akumulatora očišćeni i zategnuti. Provjerite također jesu li kablovi dobro postavljeni, stoje li čvrsto i jesu li možda negdje oštećeni. Akumulatori imaju vijek trajanja. Obično je to od četiri do šest godina, pa ako je star kupite novi. Ako pak živite u području gdje su izuzetno niske temperature, razmislite o nabavci akumulatora s većim kapacitetom, odnosno najvećim koji može stati u vaš automobil.

Ulje motora

Ako je prošlo neko dulje vrijeme od kada ste promijenili ulje u motoru, dobro bi bilo da ga prije zime promijenite. Motor automobila lakše ćete pokrenuti sa svježim uljem. Zimi obično bolje funkcionira ulje niskog viskoziteta, no svakako provjerite u dokumentaciji automobila što vam savjetuje proizvođač.

Svjetla i signalizacija

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama tijekom zimskog računanja vremena na snazi je obveza paljenja svjetala tijekom vožnje, svejedno vozite li po danu ili po noći. Osim provjere ispravnosti žarulja, također provjerite i ispravnost svjetala, odnosno jesu li “farovi” možda postavljeni previsoko ili prenisko.

Zaštitite karoseriju

Za karoseriju vašeg limenog ljubimca sol, kojom se posipaju ceste u zimskim mjesecima, može biti vrlo šetna. Ukrasne lajsne, branici i ostali limeni dijelovi su podložni koroziji, pa bi eventualne pukotine i oštećenja laka na tim dijelovima trebalo popraviti prije zime, jer zima može povećati oštećenje. Za zaštitu karoserije, namažite voskom automobil (u gotovo svakoj autopranoici to možete zatražiti), a postoje i sredstva s kojima možete i donju stranu automobila zaštititi zaštitnim premazom. Lajsne i sl. možete zaštititi nekim silikonskim voskom kakav možete pronaći u svakoj benzinskoj postaji. Kako se zbog niskih temperatura vrata vašeg automobila ne bi “zalijepila”, također možete premazati i gumene površine odgovarajućim zaštitnim sredstvom.

Grijači stakala

Zamrznuto vjetrobransko staklo čest je problem u zimskim mjesecima. Najbolje je provjeriti rade li vam grijači (i prednji i stražnji) prije nego vam zaista i budu potrebni. Problem zamrznutih stakala nije dobro rješavati brisačima jer se mogu oštetiti, a naročito ne izlijevanjem vruće vode jer u tom slučaju zbog nagle promjene temperature može doći do pucanja stakala.

Pomoćna oprema

Kako biste tijekom zimskih mjeseci ostali pošteđeni od nepredviđenih situacija, u automobilu bi dobro bilo da uvijek pri ruci imate lance za snijeg, produžne kablove za paljenje, lopaticu za razgrtanje snijega s automobila, bateriju, sprej za odmrzavanje brava (to ne bi bilo loše držati izvan auta, uz ključeve od auta, recimo) te eventualno i sprej za odmrzavanje motora. Živite li u uvjetima gdje se temperature spuštaju puno niže od ništice i u slabije naseljenim područkjima, dobro bi u tom slučaju bilo da u automobilu za svaki slučaj imate i deku, čizme i rukavice.

Izvor: net.hr