fbpx

Kako zeznuti prometnu kameru na raskršću

Da, svi mrze kamere za nadzor prometa. Uhvate vas na križanju kad se svjetlo semafora mijenja iz žutog u crveno i optuže na osnovi snimke da ste ‘prošli kroz crveno

Najgori dio je taj što uopće niste ni shvatili da vas je snimila prometna kamera. Samo nakon nekog vremena na kućnu adresu dobijete poštansku omotnicu sa slikom vašeg automobila i čestitkom u vidu uplatnice. Tako je u Sjedinjenim Državama, ali i u mnogim zemljama Europske unije. EU namjerava čak uvesti i neke nove vrste kamera koje bilježe prometne prekršaje. Uz prekoračenje brzine te kamere bilježit će i prekršaje kao što je neodržavanje dovoljnog razmaka od vozila ispred, nekorištenje sigurnosnog pojasa, vožnja neosiguranog vozila te neplaćanje automobilskih poreza.

I Zagreb je počeo postavljati kamere i već su tisuće vozača dobile kazne zbog krivog parkiranja, nepoštivanja znakova…

Ima li lijeka?

Ljudi su uvijek pokušavali pobjediti kamere za nadzor prometa, međutim mnoge od tih metoda su bile ilegalne.

Ekipa “geekova” na noPhoto.com nude nešto novo. Razvili su prijenosni specijalni uređaj koji može proizvesti impulse stroboskopske svjetlosti. Taj uređaj montiran na vozilo zaslijepit će xenonskom žaruljom prometnu kameru. Prema tvrdnjama iz noPhoto, ovaj uređaj ne krši nijedan zakon (američki?) koji vozačima brani da zamagle ili zaklone svoje registracijske pločice. Umjesto toga svjetlo će samo nadvladati kamerine senzore i kreirati preeksponiranu sliku.

Naravno, cijela ova ideja je na granici zakona, ali je zanimljivo da je prometnu kameru na ovaj način lako spriječiti da vas nadzire.

Stroboskopsko svjetlo montira se na okvir registarske pločice. Projekt je preko IndieGogo dosad prikupio nešto više od 25.000 dolara od 80.000 koliko mu je potrebno da noPhoto bude i komercijalno dostupan.

Izvor: net.hr