fbpx

Klapa Kaleta u Pragu osvojila srebrnu plaketu

Na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova, koje je održano krajem prošlog tjedna u Pragu (Češka), zadarska klapa Kaleta je osvojila srebrnu plaketu.

Natjecanje je okupilo zborove iz Austrije, Češke, Estonije, Hrvatske, Indonezije, Italije, Norveške, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Švicarske.

U kategoriji folklornog pjevanja, Zadrani su osvojili srebro, plasiravši se iza prvoplasiranoga mješovitog zbora iz Estonije.

– Imali smo ograničenje od 15 minuta, pjevali smo četiri pjesme, dvije izvorne u obradi Eduarda Tudora, Priko mosta od Ciova i Ne pitam ti biser zlato, te dvije autorske, Materin plač autora Mojmira Čačije i Lucijana Brumnjaka i Kod Lepanta Ljube Stipišića, kaže umjetnički voditelj klape Ante Rados.

Osim u pjevanju drugih zborova Zadrani su mogli vidjeti zanimljive scenske nastupe, poput živopisnog plesa iz Indonezije, čuti zanimljive melose, melodije, slaganja glasova.

Budući da na natjecanju već duži niz godina nije nastupila niti jedna klapa drugi su se sudionici iznenadili kvalitetom hrvatske tradicijske glazbe. Uspjeh je još veći kada se zna da je Kadena bila uvjerljivo najmanji sastav, jer je u zborovima s kojima su se Zadrani natjecali pjevalo i po nekoliko desetaka pjevača.

Izvor: Zadarski list