fbpx

Konzumiranje droge više nije kazneno djelo, nego prekršaj

Kukuriku koalicija ispunit će još jedno svoje predizborno obećanje pa posjedovanje droge za vlastite potrebe više neće biti kazneno nego samo prekršajno djelo što znači da će počiniteljima prijetiti samo novčana kazna. Vlada će danas najvjerojatnije parlamentu na raspravu poslati izmjene kaznenog zakona kojim predlaže da se posjedovanje droge iz kaznene makne u prekršajnu sferu, za što se stranke sadašnje koalicije zalažu već godinama. Tako će onima koji posjeduju drogu za vlastite potrebe odsada umjesto kazne zatvora do šest mjeseci prijetiti samo novčana kazna od pet do 20 tisuća kuna.

S druge strane Vlada izmjenama kaznenog zakona predlaže da se pooštre mjere za one koji proizvode, uvoze ili prodaju drogu pa se maksimalne kazne za to djelo podižu sa deset na 12 godina zatvora.

Argumenti za dekriminalizaciju posjedovanja droge za vlastite potrebe su osim rasterećenja sudova i državnog odvjetništva koje bi ubuduće više novca ali i rada svojih ljudi trebalo trošiti na progon onih koji prodaju drogu, jest i činjenica da se se rijetko događaju kazne zatvora u slučaju kad se nekoga tereti za posjedovanje droge za vlastite potrebe. Tako će se izbjeći i arbitrarnost jer se djelo posjedovanja droge ponekad proglašavalo beznačajnim, ponekad se pokretao kazneni postupak a u određenom broju slučajeva samo prekršajni postupak.

Nadaju se u Vladi i da će se nakon izmjene zakona manje stigmatizirati one koje se bude teretilo za posjedovanje droge za vlastite potrebe, jer se neće upisivati u kaznenu evidenciju i samim time neće otežavati ovisnicima ili povremenim konzumentima uključivanje u društvo ili pronalaženje posla. Sredstava koja su se trošila na njihov kazneni progon sada bi se mogla preusmjeriti na liječenje ovisnika ili pomoć njihovim obiteljima u borbi protiv ovisnosti.

Napominje se i to da u slučaju kad se djelo posjedovanja droge za vlastite potrebe odbaci zbog malih količina i proglasi beznačajnim nema mogućnosti da se ovisniku odredi liječenje iako je najčešće riječ o slučajevima koji se tiču ovisnika kojima je potrebna pomoć liječenja. Kako se oporbeni HDZ protivio dekriminalizaciji pojedovanja droge za vlastite potrebe može se očekivati burna rasprava u Saboru.

Izvor: Zadarski list