fbpx

Košta neće u zatvor jer je godinu dana kazne već odrobijao u pritvoru

Tužiteljstvo je Anđelka Renata Koštu teretilo da je pijan, s gotovo dva promila alkohola u krvi u noći na 27. lipnja lani podmetnuo požar u nekoliko prostorija očeve kuće u Preku i zapalio njegovu odjeću nakon čega je vatra zahvatila cijelu etažu visoke prizemnice

Iako su suci Vrhovnog suda potvrdili presudu Županijskog suda u Zadru kojom je Anđelko Renato Košta osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godine dana, on neće u zatvor jer je tu kaznu već odrobijao u pritvoru zadarskog Istražnog centra tijekom trajanja istrage i sudskog postupka.

Palio s 2 promila u krvi
Tužiteljstvo ga je, naime, teretilo da je pijan, s gotovo dva promila alkohola u krvi u noći s 26. na 27. lipnja prošle godine, podmetnuo požar u nekoliko prostorija očeve kuće u mjestu Preko na otoku Ugljanu te zapalio njegovu odjeću nakon čega se vatra proširila i zahvatila cijelu etažu visoke prizemnice. Košta je u očevu kuću zapravo provalio i ušao kroz prozor kupaonice. Prešao je preko dvorišta koje je zajedno s ocem koristio s obzirom na to da je stanovao u potleušici udaljenoj svega nekoliko metara. Osim za potpaljivanje požara, kojem su uzrok bili nagomilani, dugogodišnji loši odnosi s ocem, Koštu je tužiteljstvo teretilo i za prijetnje vatrogascima i policajcu koji su nakon dojave o požaru došli na intervenciju.

U optužnici kojom se Košta teretio je pisalo kako im je zaprijetio riječima: “Ne prilazite, uzet ću plinsku bocu i sve dignuti u zrak!” No, za to kazneno djelo Sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda, kojem je predsjedao sudac Boris Radman i koje je krajem svibnja ove godine izreklo presudu, Koštu je za ovu prijetnju oslobodilo krivnje zbog nedostatka dokaza.

Naime, sudac Radman je tada u obrazloženju presude podvukao kako tužiteljstvo nije navelo niti komu je točno prijetio, a niti je navedeno da su te osobe bile u strahu za svoj život.

Teško djetinjstvo i život
– Kod odmjeravanja kaznene sankcije sud je kao olakotne okolnosti uzeo iskreno i potpuno priznanje djela, sudjelovanje u Domovinskom ratu, primjereno držanje pred sudom, činjenicu da je Košta u trenutku počinjenja kaznenog djela bio pod utjecajem alkohola zbog čega je bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri. Sudsko je vijeće uzelo u obzir i njegovo teško djetinjstvo, pa i život – naveo je tada sudac Radman.

Nakon izrečene presude, Anđelko Renato Košta pušten je iz pritvora jer je u cijelosti odslužio dosuđenu mu kaznu.

Izvor: Zadarski list