fbpx

Liberali čekaju potez SDP-a, HSS bi s laburistima

Realno je očekivati da se okupljaju dvije koalicije; jedna oko HDZ-a i druga oko SDP-a, ocijenio je predsjednik zadarskog HSLS-a Joso Knez

Hoće li HSS i HSLS na lokalne izbore u Zadru zajedno i hoće li to uopće učiniti unutar istog bloka, za sada je neizvjesno. Ni u jednoj od ovih stranaka na razini Grada Zadra ne žure s preslikavanjem poteza njihovih stranačkih kolega u drugim krajevima Hrvatske. Povlačenje prvog poteza ostavljaju, čini se, HDZ-u i SDP-u.

Dvije velike koalicije?

Zagrebački HSLS i HSS su, naime, prije nekoliko dana sklopili sporazum o zajedničkom izlasku na izbore sa Zelenom listom koja će podržati već ranije predstavljanog kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba Vladimira Ferdeljija. HSS je prethodno sklopio sporazume o političkoj suradnji s HSP-om „Dr. Ante Starčević” na razini Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke županije. Paralelno s provođenjem strategije širenja koalicijske lepeze, HSS se ne odriče ni starog partnera – HDZ-a, pa je krajem prošlog tjedna iz HSS-a izišla štura informacija o održanom sastanku čelništva HSS-a i HDZ-a na kojem je „razmotrena dosadašnja suradnja” a „razgovaralo se o mogućnosti i potrebama suradnje”. Također je priopćeno kako „HDZ i HSS surađuju u velikom broju jedinica lokalne i regionalne samouprave” i kako je, s obzirom na sličnost političkih stavova i na činjenicu da su obje stranke članice europskih pučana, „za očekivati nastavak suradnje, kako na lokalnim, tako i na izborima za Europski parlament”.

– Nismo razgovarali ni s HSS-om niti sa zelenima, odgovorio je predsjednik zadarskog HSLS-a Joso Knez podsjećajući kako je stav Središnjeg vijeća, koji je za nedavnog boravka u Zadru ponovio i predsjednik stranke Darinko Kosor, da se izbjegavaju koalicije s HDZ-om.

Upitan o mogućnosti sklapanja koalicije s HSS-om, Knez je rekao kako još nikomu nisu dali odbijenicu.

– S obzirom da je realno očekivati da se okupljaju dvije koalicije; jedna oko HDZ-a i druga oko SDP-a, moje je mišljenje da bi velike stranke trebale biti te od kojih će krenuti inicijativa, dodao je Knez koji je na pitanje govori li on o mogućnosti ulaska u koaliciju s SDP-om kratko rekao:

– Moguće je i to.

HSS nesklon „Ružinim pravašima”
Predsjednik zadarskog HSS-a Zdravko Šarić kazao je kako je ova stranka imala poziva od strane „i lijevih i desnih”.

– Imali smo i ozbiljnih razgovora unutar stranke, ali nikakva odluka još nije donesena. To ne znači da mi ne možemo podržati dvije manje stranke i neku treću opciju. Ako bismo s nekim išli u koaliciju, to bi eventualno bila poslijeizborna koalicija s laburistima, prije svega zbog ljudi koji su u toj organizaciji, a koji su dosljedni, komentirao je Šarić.

U zadarskom Gradskom vijeću HSLS ovog trenutka nema niti jednog vijećnika s obzirom na to da Damir Kasap, koji je u Vijeće ušao kao član ove stranke, danas važi za nestranačkoga, kao i Željko Predovan, bivši liberal koji je mandat osvojio na čelu vlastite neovisne liste.

HSS je, podsjetimo, u veljači raskinuo koaliciju s HDZ-om na razini Županijske skupštine, no ne i u Gradskom vijeću Zadra gdje je vijećnik ove stranke Daniel Segarić, bivši predsjednik zadarskog HSS-a smijenjen koncem 2010. koji ne uživa potporu aktualnog stranačkog vodstva. U HSS-u, koliko neslužbeno saznajemo, nemaju intenciju sklopiti koaliciju s pravašima Ruže Tomašić pri čemu takav dogovor nedvojbeno otežava i činjenica da je bivši HSS-ov predsjednik Županijske skupštine Vladimir Kovačević nedavno postao članom upravo HSP-a „Dr. Ante Starčević”.

Zelena lista, s kojom će HSS i HSLS na izbore u Gradu Zagrebu, prvi put je na izbore za Gradsko vijeće Zadra izišla 2009. godine s nositeljicom Atanom Grbić, a osvojila je 712 glasova ili 2,81%. Zelena lista u ovom trenutku nema ustrojenu organizaciju na području Zadra, no to se očekuje do konca listopada.

Izvor: Zadarski list