fbpx

Linić: Porez na imovinu kreće od 1. travnja 2013., bogati plaćaju reklame, novine i lažne vijesti!

Ministar financija Slavko Linić je uoči početka današnje sjednice Vlade poručio kako porez na imovinu kreće od prvog travnja sljedeće godine, dok je premijer Zoran Milanović na samoj sjednici najavio kako ovih dana kreću razgovori o reformi poreznog sustava.

“S obzirom da cijelu ovu godinu interesne grupacije pišu laži, govore neistinu, bave se neistinitim procjenama, onda je ocjena Ministarstva financija da nam treba tri mjeseca javne rasprave i komunikacije s građanima da im probamo objasniti koliko bogati ljudi imaju novaca da plaćaju reklame, novine i lažne vijesti. Prema tome, trebat će nam tri mjeseca da popravimo štetu koju su nam nanijeli svi oni koji se bore protiv poreza na imovinu”, kaže Linić.

Porez na imovinu važan je za državne finacije stoga se on ne može uvesti preko noći, poručio je premijer Zoran Milanović. “Ovih dana započinjemo s procesom konzultacija rasprave oko izmjena poreznog sustava i uvođenja poreza na imovinu, koji još jednom naglašavam, ne smije rezultirati ukupnim većim poreznim opterećenjem i svakom građaninu, prije nego što usvojimo taj zakon mora biti jasno gdje su tu njegovi interesi, koliko će ga to na kraju koštati. Tek onda ćemo donijeti konačnu odluku”, poručio je Milanović.

“Zaista se loše upravljalo imovinom”

Jedna od tema današnje sjednice u Banskim dvorima je prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za projekt “Analize postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja”, odnosno “clean startom”.

“Ono što se zaista može ocijeniti je da cijeli sustav Republike Hrvatske kroz institucije nadležnih ministarstava, organizacija i trgovačkih društava pokazuje da se zaista loše upravljalo imovinom i da su to itekakvi poslovi da se reorganizira i dovede u red i da je očito i problem ovakvog, ja bih rekao starta s investicijama što jednostavno, promjene koje moramo učiniti u sustavu traže i vremena i sredstava”, napominje kaže Linić te dodaje kako je napravljena šteta vrlo velika. “Kao razlog da se bavimo sobom, a ne bavimo se gradnjom i stvaranjem je očito to da su stvarna stanja i štete u sustavima nevjerojatno teške i da će biti velik napor to sve otkloniti”, ističe ministar financija.

Linić protiv prodaje još 19 posto Ine MOL-u

Linić je komentirao i nagađanja o navodnoj prodaji još 19 posto Ine MOL-u. “To će Vlada odlučivati i to ćete pitati predlagače. Osobno, vrlo jasno, MOL je strateški partner koji nije ulagao i investirao. Osobno, ja ću biti uvijek protiv”, kazao je Linić te u prolazu poručio i kako za time ne postoji inicijativa u Vladi.

Posjedovanje droge za vlastite potrebe više neće biti kazneno djelo

U Sabor je poslan i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona kojim se posjedovanje manje količine lakih droga više ne bi tretiralo kao kazneno već prekršajno djelo što znači da počiniteljima prijetiti samo novčana kazna.

“Kazneno postupanje mora biti ekskluzivno, ono se mora usredotočiti na počinitelje. Mora omogućiti procesuiranje onih koji proizvode stavljaju u promet, navlače druge da se drogiraju i sustav jednostavno mora oslobiti da se lakše i bolje bavi s tim osobama”, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Izvor: index.hr