fbpx

Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

Ružičasta je tradicionalna boja djevojčica i princeza, a također je postala sinonim za karcinom dojke. Ružičaste vrpce svakako su doprinijele povećanju svijesti u javnosti. Mnogi ljudi ne znaju puno o raku dojke. Za razliku od mnogih drugih vrsta raka, nema lakog identificiranja faktora rizika za rak dojke. Dok hormonska terapija, pretilost, konzumiranje alkohola i genetika povećavaju izglede za razvoj raka dojke, jednostavno ako ste žena s godinama je rizik veći.

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina. Veća opasnost od raka dojke počinje u dobi od 40 godina i vrhunac doseže između 75. i 79. godine. U stvari, mlade žene su relativno zaštićene i manja je vjerojatnost da će se dijagnosticirati rak dojke.

Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, ako nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, ako su ušle u menopauzu prije 50. godine ili je u obitelji netko imao rak dojke, kod žena starijih od 50 godina, posebno ako su pretile.

Hrvatsko senološko društvo (HSD) odlučilo je veću pozornost posvetiti prevenciji karcinoma dojke u mlađih žena koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima, a kod kojih je pojavnost te zloćudne bolesti sve češća. Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da je 2008. bilo 11 oboljelih žena u dobi od 25 do 29 godina, 26 u dobi od 30 do 34 godine, a 59 žena između 35 i 39 godina.

S ciljem što ranijeg otkrivanja raka i dugih bolesnih stanja dojki i zbog edukacije žena o potrebi pregleda već u ranijoj životnoj dobi, 10. listopada bit će organizirani besplatni pregledi za žene između 20 i 30 godina u specijalističkih ginekološkim ordinacijama u 20 hrvatskih gradova.

Podaci o raširenosti karcinoma dojke u Hrvatskoj govore da od te bolesti oboli svaka 11 žena, dnevno se dijagnosticira kod 7 bolesnica, a radi o najčešćem raku u žena.

Hrvatska bilježi porast raka dojke, što stručnjaci djelomično pripisuju i uspješnom skrining programu ranog otkrivanja koje se provodi od 2006. godine, pa su tako prema dostupnim podacima 2008. zabilježena 2.873 nova slučaja. Od karcinoma dojke lani su umrle 983 žene, te je on peti najčešći uzrok smrti u žena.

Rak dojke može se prikazati kao kvržica u dojci, promjena na koži dojke, iscjedak iz bradavice ili najčešće na mamografiji. Memogrami su posebne x-zrake za ispitivanje tkiva dojke, a preporučuju se svake godine za žene u dobi od 40 godina. Mamografija može otkriti rak prije manifestacije kliničkih znakova bolesti, čime se povećava vjerojatnost izlječenja.

Dok se smrtnost od raka dojke smanjuje, sve je više dijagnosticiranih slučajeva. Mamografija otkriva potencijalno smrtonosan rak u ranijoj fazi, a također može otkriti benigna stanja. Rana dijagnoza sprječava širenje raka ili uzrokovanje daljnjih zdravstvenih problema tijekom života. Jer čak i nakon biopsije nije moguće razlikovati opasne i bezopasne karcinome u ranoj fazi, ali oni se svi dijagnosticiraju i liječe. Više žena koje se testiraju znači više spašenih života.

Ovisno o vrsti raka, rak dojke liječi se kemoterapijom, zračenjem, kirurgijom ili kombinacijom sve tri metode. Dobra vijest je da su uz odgovarajuće liječenje, šanse za preživljavanje vrlo dobre.

Izvor: centar-zdravlja.net