fbpx

Među privedenima na Medicinskom fakultetu dvoje članova obitelji Bajićeve zamjenice!

Policija je upala na Medicinski fakultet u Zagrebu! U akciji su, kako neslužbeno doznajemo, privedeni profesor katedre za anatomiju Z.K., dvoje njegovih asistenata i nekoliko studenata. Ukupno je privedeno 12 ljudi.

Na ispitivanje su privedeni zbog sumnje da su se na Medicinskom fakultetu prodavali ispiti. Kako neslužbeno doznaje HRT, među uhićenima je i dvoje članova najuže obitelji jedne od zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića!

“Pali” sin i suprug zamjenice koje bi se Bajić volio riješiti
Navodno se radi o sinu i suprugu Bajićeve zamjenice Višnje Lončar, koja je zamjenicom glavnog državnog odvjetnika imenovana 2008. godine. Lončar se 1996. kao v.d. općinske državne odvjetnice u Zagrebu “proslavila” progonom Feralovaca Viktora Ivančića i Marinka Čulića, koje je optužila za grubo vrijeđanje Franje Tuđmana. Lončar je sudjelovala i u neuspješnom procesu protiv tzv. zločinačke organizacije.

Lončar je jedina od Bajićevih zamjenica u kaznenom odjelu koja je na tu funkciju imenovana bez njegove potpore i protiv njegove želje. Bila je jedini kandidat koja nije imala potporu DORH-a, iz kojeg je dobila tek jedan glas, ali zato ju je podržala HDZ-ova većina u saborskom Odboru za pravosuđe.

Tom prilikom odbor koji je nadzirao Šeks nije dao potporu Josipu Čuli, jednom od najbližih Bajićevih suradnika, koji je od 34 glasa u kaznenom odjelu DORH-a dobio čak 23. U pravosudnim kuloarima Višnju Lončar redovito su povezivali s Vladimirom Šeksom, a nije tajna da je se Mladen Bajić već godinama pokušava riješiti.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ima ukupno 20 zamjenika od čega 11 u kaznenom i 9 u građanskom odjelu.

Nastavak akcije Index na Medicinskom fakultetu, prilikom čega je, neslužbeno doznajemo, uhićen jedan profesor (navodno sa zavoda za anatomiju), njegov asistent, četiri redovna studenta i jedan izvanredni.

Uhićeni zbog davanja i primanja mita, te zlouporabe položaja
Iz policije je priopćeno da je u suradnji s Uskokom provedeno višemjesečno kriminalističko istraživanje, u sklopu kojeg je uhićeno 12 hrvatskih državljana osumnjičenih da su počinili kaznena djela primanja i davanja mita, te zlouporabe položaja i ovlasti.

Osumnjičenici su nakon istraživanja dovedeni pritvornom nadzorniku. Protiv njih je podnesena kaznena prijava. U policijskom priopćenju nisu navedeni nikakvi detalji akcije.

“Ako je ovo istina, posebno sam tužan i razočaran”, izjavio je ministar obrazovanja Željko Jovanović za RTL, te dodao: “Korupcija na fakultetima nažalost još nije iskorijenjena i zato podupiremo svaku akciju protiv nečasnih radnji”.

Dekan Miličić: Troje djelatnika fakulteta suspendirano
Davor Miličić, dekan Medicinskog fakulteta, za Novi list je izjavio da se za korupciju sumnjiče troje djelatnika fakulteta, među kojima je jedan profesor, i nekoliko studenata. Miličić je suspendirao svo troje osumnjičenih djelatnika za vrijeme trajanja istrage. Osumnjičeni studenti dobili su zabranu studiranja.

“Radi se o vrlo maloj grupi ljudi, a stvar je pod istragom. Zasad je u pitanju troje zaposlenih, indicije govore da se radilo o kupnji ispita. Uprava je odmah poduzela mjere suspenzije inkriminiranih zaposlenika koja je na snazi do daljnjeg. To je strašno. Jaki smo onoliko koliko se uspijemo suočiti s vlastitim slabostima i stoga je dobro da se ovo razotkrilo”, kaže Miličić.

Medicinski fakultet: Istraga pokrenuta zbog anonimne prijave
Medicinski fakultet u priopćenju za javnost također je istaknuo da su osumnjičenici za trgovanje ispitima do daljnjeg suspendirani. U priopćenju stoje da je Državo odvjetništvo obavilo istražne radnje protiv troje djelatnika Zavoda za anatomiju i troje studenata Medicinskog fakulteta.

“Istražna radnja temelji se na anonimnoj prijavi koja ukazuje na možebitna kaznena djela u svezi s polaganjem ispita iz predmeta ‘Anatomija’ u dvojice studenata. Uprava Fakulteta na čelu s dekanom, odmah je, sukladno postojećim pravilnicima, suspendirala do daljnjega osumnjičene zaposlenike i pokrenula stegovne postupke. Osumnjičeni studenti udaljeni su sa svih vidova nastave i ostalih aktivnosti na Fakultetu te su protiv njih u skladu s pravilima također pokrenuti stegovni postupci”, stoji u priopćenju.

Nastavlja se “akcija Indeks”?
Ovo nije prvi put da policija upada na zagrebačke fakultete. Podsjećamo, 2008. godine u sklopu “akcije Indeks” uhićeno je više profesora i studenata s Ekonomskog i Prometnog fakulteta, pod optužbom da su prodavali ispite.

Izvor: index.hr