fbpx

Mljekari danas besplatno dijele milijun litara mlijeka

Nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka, gotovo svi proizvođači sirovog mlijeka u Hrvatskoj danas svojim otkupljivačima mlijeko neće prodati, već će ga, a računaju da je riječ o oko milijun litara, besplatno dijeliti građanima – odlučili su proizvođači na jučerašnjem sastanku. Traže povećanje otkupne cijene mlijeka sa sadašnjih 2,40 na 4,05 kuna po litri, što je, napominju, minimalan iznos koji im garantira opstanak. Zbog dugotrajne suše sve više stoke, namijenjene proizvodnji mlijeka, ide na klanje, opeterećeni su kreditima i sve ih više propada, a otkupljivači – mljekarska industrija, ne pristaje na njihove zahtjeve.

»Svi mi proizvođači danas svoje mlijeko nećemo predavati otkupljivačima, no tako će biti dok god ne izborimo traženu cijenu od 4,05 kuna. Građane pozivamo da dođu na najbliže im mljekarske farme, na kojima ćemo svi mlijeko dijeliti besplatno, koliko god tko može uzeti i ponijeti. Računamo, bit će oko milijun litara mlijeka«, kazao je jučer, neposredno nakon sastanka mljekara, Nikola Andrić, predsjednik Udruge proizvođača holstein goveda Bjelovarsko-bilogorske županije.

U mljekarskom će bojkotu sudjelovati mljekari udruženi u 27 udruga iz sedam županija.

»Svoje mlijeko neće prodavati niti jedan mljekar, od Vukovara do Istre, izuzetak je samo dio mljekara iz Dalmacije«, kazao je Andrić, ponavljajući kako traže da Ministarstvo poljoprivrede utječe na povećanje otkupne cijene mlijeka. Ministarstvo je za srijedu zakazalo sastanak s mljekarima i njihovim otkupljivačima, no mljekari svejedno sutra kreću u bojkot, računajući da ni ovaj sastanak za njih neće donijeti veće pomake.

U petak je, podsjetimo, ministar Tihomir Jakovina kazao kako proizvođači mlijeka morati biti zadovoljni s porastom otkupne cijene mlijeka od najviše 15 lipa po litri. Za taj iznos, naime, otkupnu cijenu mogu im povisiti otkupljivači, pri čemu su Dukat i Vindija najveći, jer otkupljuju oko 70 posto domaćeg mlijeka.

»Ako govorimo o otkupnoj cijeni od 4,05 kuna, moramo biti svjesni da mlijeko na policama ne može ostati po sadašnjim cijenama. Mislim da kao potrošači nismo spremni za povećanje cijena«, poručio je Jakovina u petak. Podsjetio je da je u 2011. godini 2.228 farmi prestalo proizvoditi mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine »ključ u bravu« stavile su još 963 farme. Najavio je da će se u srijedu na sastanku Savjeta za mlijeko raspravljati o odnosima farmera i otkupljivača mlijeka te istaknuo kako je iz proračuna izdvojeno novih 167 milijuna kuna, dok je s HBOR-om dogovoren reprogram i poček na kredite koji su opterećivali proizvođače. Podsjetio je i da su avansno isplaćene i dvije rate za 2012. u iznosu od 52 milijuna kuna.

Izvor: Zadarski list