fbpx

Na Kornatima pronađen najveći europski šišmiš

Nakon 83 godine na Kornatima je prvi put pronađena biljna vrsta Allium cupani – vrsta šišmiša Nyctalus lasiopterus, koja je najveća i među najrjeđima u Europi, priopćila je Udruga Argonauta iz Murtera koja je s Udrugom studenata biologije Bius iz Zagreba objavila rezultate istraživanja vrsta i staništa na Kornatima.

“Šesnaest sekcija Udruge studenata biologije Bius specijaliziranih za pojedine skupine organizama, uz potporu mentora, tijekom dva terenska izlaska u svibnju i rujnu 2009. istražile su kopnene i morske vrste i njihova staništa u području Nacionalnog parka Kornata i Žutske-Sitske otočne skupine. Istraživanjem su popisane 1123 svojte. Među rezultatima ističe se prvi pronalazak biljne vrste Allium cupani u Hrvatskoj te pronalazak vrste šišmiša Nyctalus lasiopterus, najveće i jedne od najrjeđih u Europi, što je ujedno i prvi pronalazak žive jedinke u Hrvatskoj nakon 83 godine”, navodi se u priopćenju udruge.

Na temelju prikupljenih podataka, izdan je Zbornik radova istraživačkog projekta “Biološki kamp ‘Kornati ’09′”, koji je predstavljen u Murteru.

1.000 različitih vrsta

Vladimir Vanja Čavrak iz Biusa pojasnio je da je Zbornik rad više od stotinu biologa iz njihove udruge koji su uz suradnju s kolegama sustavno obrađivali područje Kornata sa svrhom popisivanja kopnenih i morskih vrsta i staništa.

“Ukupno je popisano više od 1.000 različitih vrsta, što upućuje na iznimnu biološku vrijednost područja u kojemu čovjek kao sastavni dio okoliša može uistinu uživati”, kazao je Čavrak.

“Provedene aktivnosti primjer su kako suradnja različitih organizacija i institucija može znatno pridonijeti upotpunjavanju baze podataka o vrijednim vrstama i staništima potrebnim za učinkovito upravljanje zaštićenim područjima”, kazala je Martina Markov-Podvinski, predsjednica Udruge Argonauta.

Izvor: net.hr