fbpx

“Ne žurite u eurozonu, pričekajte da se stanje razbistri”

Imam dvije noćne more: jedna je da se probudim kao predsjednik sveučilišta, koji ima samo odgovornosti bez ovlasti, a drugi je da se probudim kao premijer periferne euro ekonomije. Tu se nema što puno učiniti, to je dugotrajni proces patnje’, izjavio je Krugman na predavanju u Rovinju.

Paul Krugman, američki ekonomist i nobelovac, na predavanju u sklopu drugog Adris Business Foruma u Rovinju, je kazao kako Vlada u Hrvatskoj trenutno ne može puno učiniti, jer mora zadovoljiti zahtjeve vanjskih igrača. Pritom, kaže, treba tražiti više fleksibilnosti u provođenju mjera stroge štednje. No, smatra da nema više prostora za fleksibilnost od, primjerice, guvernera New Jerseya.

Dvije noćne more

“Imam dvije noćne more: jedna je da se probudim kao predsjednik sveučilišta, koji ima samo odgovornosti bez ovlasti, a drugi je da se probudim kao premijer periferne euro ekonomije. Tu se nema što puno učiniti, to je dugotrajni proces patnje”, rekao je Krugman. Iako je eurozona u velikoj, kako kaže, zbrci, njena propast bila bi najgora opcija. Kad je riječ o ulasku u eurozonu, Krugman savjetuje Hrvatskoj da ne žuri, već da pričeka godinu-dvije, dok se stanje oko zajedničke europske valute ne razbistri, piše Poslovni dnevnik.

Ponovivši svoje kritike stroge štednje koju zastupaju posebno Njemačka i Nizozemska, Krugman je ipak izrazio optimizam zbog odlučnih mjera aktivne monetarne politike predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija.

Izvor: net.hr