fbpx

Nema novca za dovršetak luke Gaženica

Na sjednici Upravnog vijeća Luke Zadar u četvrtak se razjasnila zavrzlama oko nastavka radova na trećoj fazi nove luke Gaženica, odnosno gradnje putničkog terminala. Nastavak radova prolongiran je u najmanju ruku za šest mjeseci, ako ne i dulje!

Obznana takve odluke obavljena je pod formom verifikacije zapisnika s prošle sjednice koja se održala u Zagrebu.

− Na toj smo sjednici već donijeli odluku o odgodi jer država sada nema novca za svoj dio obveza u ovom projektu. Dio članova UV-a to nije tako shvatio, no sada drukčije ne možemo − kazao nam je Perica Šolić, predsjednik Upravnog vijeća.

− Ovo ne znači da se odustaje od projekta dovršetka luke Gaženica, to nitko ne dovodi u pitanje. Riječ je samo o usporavanju nekih aktivnosti, traženju da banke koje prate projekt prolongiraju neke naše obveze − objašnjava Šolić.

Ravnatelj Lučke uprave Ivica Burić je, shodno prijašnjim zaključcima, zatražio od KfW-a Njemačke razvojne banke, koja je glavni kreditor projekta, prolongiranje otplate glavnice kredita. Zatražio je i od OTP banke odgodu otplate glavnice kredita koji je Lučka uprava Zadra preuzela zbog obveze plaćanja PDV-a. Ni jedna banka još nije dala odgovor, no očekuje se da će pristati na odgodu.

Nastavak ove velike investicije, koja je procijenjena na 236 milijuna eura, zastala je, dakle, zbog toga što u državnom proračunu za ovu godinu nije predviđen iznos za trošak PDV-a koji treba platiti za ovu investiciju, a po projekcijama taj trošak nije predviđen ni dogodine.

− Za projekt terminala traži se rješenje u korištenju jeftinijih materijala ili uštedama na neki drugi način. Sada u biti nema novca ni za kakav nastavak radova.

Prva i druga faza Gaženice bit će dovršene, infrastruktura će se moći staviti u funkciju, odnosno putnički će se promet moći izmjestiti iz zadarske luke i bez dovršetka terminala u Gaženici. Sve bi se promijenilo ako bi se našao neki investitor koji bi bio spreman sam izgraditi preostale objekte u Gaženici − kaže Šolić. 

Izvor: Slobodna Dalmacija