fbpx

Nema roka trajanja: Još uvijek traje istraga je li kupovina Slobodne Dalmacije bila zakonita

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i dalje provodi izvide u slučaju kupovine Slobodne Dalmacije, potvrđeno je Indexu. Ne zna se što se radi, ali zna se da dugo traje. Nema naznaka kada će se stvar zaključiti, unatoč tome što je Jutarnji list u nekoliko navrata vrlo opširno uvjeravao kako je sve čisto i po zakonu. Čini se kako je u pitanju vrlo delikatan slučaj pa neke značajne pomake vjerojatno ne treba skoro očekivati.

Primorac dao dopusnicu za akademiju koja nikada nije otvorena u Splitu
Priča je inače dobro poznata. Slobodna Dalmacija prodana je EPH-u Nina Pavića u rujnu 2005. godine. EPH se obavezao na značajno ulaganje od 500 milijuna kuna i još neke sitnice poput otvaranja medijske akademije koja, međutim, nikada neće biti otvorena u Splitu, već eventualno u Varaždinu. A Pavić je upravo za Split u lipnju 2009. godine dobio dopusnicu od tadašnjeg ministra znanosti Dragana Primorca. Bila je to posljednja stvar koju je Primorac napravio kao ministar prije napuštanja dužnosti. Premda je Pavić u to vrijeme otpustio na desetke svojih novinara, gazda Jutarnjeg i Slobodne bio je uvjeren da je to prava stvar za budućnost. Godine su, međutim, prolazile, sve više novinara Pavićeve korporacije ostalo je bez posla, svi su se pitali čemu akademija, kada nema posla ni za novinare koji su već na tržištu rada.

A 2005. godine svi su bili sretni i zadovoljni…
Slobodna Dalmacija prodana je za vrijeme prvog mandata Ive Sanadera. U to doba šef Nadzornog odbora bio je Igor Lučić, Sanaderov kompanjon sa zadnjeg premijerskog krstarenja na Malo vitra. Svi su te 2005. godine bili izrazito sretni i zadovoljni prodajom Slobodne. Ljubica Vuko, predstavnica radnika u Nadzornom odboru, izrazila je uvjerenje kako će Slobodna Dalmacija došavši pod kišobran EPH biti još jači igrač, nego što je bila. Kako se samo prevarila. EPH i Pavić namijenili su Slobodnoj Dalmaciji izrazito regionalnu ulogu. I to kakvu. Posljednji potez bio je gašenje dubrovačkog dopisništva. Ne treba im više. Slobodna će pokrivati Split, i to je to. Teško da bi se to moglo nazvati ekspanzijom i razvojem.

Slobodna je ipak nečemu poslužila. Dividende se uredno isplaćuju. Lani je tako Pavić ugrabio punih pet milijuna kuna. Uz takvo, više nego solidno poslovanje, zaista čudi najava Uprave Slobodne Dalmacije kako će se radnicima, onima koji nisu dobili nogu, po drugi put u dvije godine kresati plaće.

Matijaševića uhvatila amnezija pa mu se vratilo sjećanje
Da stvar nije sasvim čista svjedoči i ambivalentan pristup podnositelja kaznene prijave, šefa HUS-a Ozrena Matijaševića. Prije dvije godine čovjek je u svega jedno popodne uspio zaboraviti da je Indexu izjavio kako su mu se javili iz Državnog odvjetništva da su upravo zaprimili nekakve papire koje bi trebalo ispitati. Tako je kazao Indexu, a svega koji sat kasnije, demantirao je za Jutarnji i Slobodnu sam sebe. Nekakve koristi je ipak bilo jer je Pavić u isto to popodne donio odluku da objave dokumente o kupovini, što je do tada bila strogo čuvana tajna. Trebalo je to sve uvjeriti da EPH i Pavić ništa ne skrivaju.

Matijašević se u međuvremenu oporavio od iznenadne amnezije pa je tako na radničkim prosvjedima ovo proljeće sa Prokurativa osuo drvlje i kamenje po glavnom uredniku Jutarnjeg lista Mladenu Plešeu. Zasmetalo je Matijaševića što Pleše piše pa je onda u nastupu iskrenosti izjavio “lako je onima koji su mukte dobili Slobodnu Dalmaciju pljuvati sada po nama”. Kako sad mukte, a u Jutarnjem i Slobodnoj naveo da je s kupovinom sve u najboljem redu?! Ako je mukte, sigurno nije bilo u redu…

Delikatno i za Mladena Bajića
Pitanje Slobodne Dalmacije vrlo je delikatno i osjetljivo i za samog glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Zna se tko piše, ono što Bajić misli. Izdanja EPH, kao uostalom i druge velike medijske korporacije, austrijske Styrie o šefu DORH-a pišu u superlativima. Tko čita samo Jutarnji, Slobodnu i Večernji vjerojatno je dojma da je Mladen Bajić supermen. Nepogrešiv, ustrajan, odlučan da se do kraja obračuna s kriminalom u Hrvatskoj. Nema krivog koraka, nema loše prosudbe. Njemu se takvo što jednostavno ne događa. Trebamo li možda očekivati da će Bajić odsjeći granu na kojoj sjedi. Javna percepcija zeznuta je stvar. U ovih 10 godina mandata, Bajićev lik i djelo svijetlim su slovima ispisani u izdanjima EPH korporacije. I ne samo to. Sve što eventualno Bajić nije mogao odraditi, jer nije imao upotrebljivih dokaza, odradili su Pavićevi novinari. Zar bi nakon svega toga stvarno trebali očekivati da će Bajić išta sumnjivo pronaći u prodaji Slobodne Dalmacije?