fbpx

Neven Birkić izabran za v.d. ravnatelja Opće bolnice Zadar

Dr. Neven Birkić, specijalist fizijatar-reumatolog i dosadašnji zamjenik doc. dr. Darija Nakića, novi je vršitelj dužnosti ravnatelja zadarske Opće bolnice. Odlučilo je to u utorak upravno vijeće bolnice na sjednici koja se čekala od početka listopada, kada je odlukom ministra zdravlja Rajka Ostojića smijenjen dosadašnji ravnatelj Dario Nakić.

Odluku da je njegov zamjenik postao vršitelj dužnosti potvrdio nam je i sam Nakić koji se nakon tri godine iz ravnateljstva vraća na radno mjesto liječnika na nefrologiji te predavača na Medicinskom fakultetu u Osijeku te na Studiju sestrinstva Sveučilišta u Zadru.

Birkićev izbor nije bio veliko iznenađenje, štoviše, očekivalo se da na Nakićevo mjesto sjedne netko to je upoznat s vođenjem bolničkom sustava, a njegov zamjenik sigurno je najbliže tom rješenju. Birkić je, inače, voditelj odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Opće bolnice Zadar.

Upravno vijeće i dalje je u svom “krnjem” sastavu, sa četiri člana i bez predstavnika 1220 zaposlenika bolnice jer se sindikati već duže vrijeme ne mogu dogovoriti koga će izabrati.

Unatoč tome, nakon izbora v.d.-a, upravno vijeće kojim predsjeda Grozdana Perić sada ima zakonsku obvezu da u roku od mjesec dana raspiše natječaj za izbor novog ravnatelja bolnice.

Današnjim izborom v.d.-a okončana je gotovo dvomjesečna trakavica oko smjene Darija Nakića koja je počela slanjem dvije izvanredne inspekcije iz Ministarstva zdravlja i HZZO-a u zadarsku bolnicu.

Upravo njihov nalaz poslužio je kao razlog ministru Ostojiću da zatraži Nakićevu smjenu i to zbog, kako je tvrdio, brojnih nepravilnosti.

Kad je upravno vijeće odbilo njegov zahtjev i dalo Nakiću podršku, ministar Ostojić iskoristio je zakonsku mogućnost i sam smijenio ravnatelja bolnice. Ta je odluka u Zadar stigla 2. listopada i od tada se čekalo imenovanje vršitelja dužnosti koje je zaključeno u utorak izborom Nevena Birkića.

Izvor: Slobodna Dalmacija