fbpx

Ni nakon 134 ispitana svjedoka, suđenju se ne nazire kraj!

Nakon 43 održane rasprave i čak 134 svjedoka koji su “prodefilirali” sudnicom zadarskog Županijskog suda pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić, danas se opet nastavlja suđenje 44-godišnjem Draženu Slavici jedinom optuženom za niz propusta koji su doveli do najveće hrvatske tragedije iza Domovinskog rata, a riječ je o stradavanju 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog 30. kolovoza prije pet godina na otoku Kornatu.

Danas bi u ulozi svjedoka trebali biti saslušani i ispitani Slobodan Kocijan, vještak za požare i eksplozije, Vojin Maštruko, vještak za oružje, odnosno balističar te dr. Dušan Zečević, vještak sudske medicine.

Podsjećamo, na prošloj je raspravi satima ispitivana biologinja dr. Marija Pandža koja je objašnjavala vegetaciju na otoku Kornatu i mjestu gdje su stradali nesretni vatrogasci te dr. Miodrag Drakulić koji je objašnjavao uzroke i razloge koji su doveli do izbijanja požara. Rasprava je trajala cijeli jedan raspravi dan, a nastavila se i pola sata nakon radnog vremena suda.

Kao i obično, najviše je pitanja imao tužitelj Zvonko Ivić te odvjetnik obitelji stradalih Maro Mihočević. Uz Mihočevića, obitelji poginulih zastupa i Ivanka Bosotina, odvjetnica iz Zadra, a Dražena Slavicu brani poznati zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović. Kad je Prodanović spriječen, uz Dražena Slavicu kao njegova zamjena je zadarski odvjetnik Slaven Dmitrović.

Iako u manjem broju nego na početku suđenja prije dvije godine, roditelji poginulih i dalje pomno prate svaku raspravu. U njihovo ime otac poginulog vatrogasca Ivana, Igor Marinović vrlo često postavlja pitanja, ali ima i prigovore na iskaze svjedoka. Za sada kako stvari stoje, kraj suđenja Draženu Slavici još nije blizu kraja jer se suđenje pretvorilo u istragu.

Naime, sve ono što se na posljednjim raspravama u sudnici moglo čuti i vidjeti nema nikakve veze s optužnicom koja je Draženu Slavici stavljena na teret.

On pak, uredno dolazi na svaku raspravu, ali nikada ni s kim nije prozborio niti riječ. Osobito izbjegava novinare.

Izvor: Zadarski list