fbpx

Nitko ne može jamčiti da pročišćivač više neće toliko zaudarati!

Potencijalni izvođači radova ne mogu jamčiti da pročišćivač neće više toliko zaudarati

Zadarska Odvodnja poništila je natječaj za rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje zraka na glavnom pročišćivaču otpadnih voda u Ričini. Razlog, na raspisani natječaj u kolovozu nije se javio niti jedan ponuđač. Stoga je jučer na zajedničkom sastanku s Hrvatskim vodama u Splitu dogovoreno da se u roku od dva tjedna raspiše novi natječaj.

Direktor Odvodnje Grgo Peronja kaže da će se rekonstrukcija obaviti po propisanim standardima Hrvatskih voda. I dalje tvrdi da su mjerenja pokazala da je čistoća zraka propisana granica u EU 5 ppm, a na Ričini je znalo biti izmjereno i 3 ppm. Dakle, pred izvođače radova se stavio zahtjevan posao, kako Peronja opisuje, sličan proizvodnji automobila koji juri 150 km/h, a potrošnja mu je 1 litra goriva.

Ipak, problem nesnosnog smrada na Ričini nije za šalu i podcjenjivanje, ma što propisane vrijednosti govorile. Peronja kaže da su u posljednje vrijeme instalirani Burafil-Filkom filteri, pa navodno pročišćivač više toliko ne smrdi. Propisani strogi standardi, relativno niska cijena posla te vrlo neizvjestan ishod rekonstrukcije, rezultirali su time da se nitko nije javio na natječaj. Štoviše, jučer su kontaktirani potencijalni izvođači radova koji su rekli da je najveći problem na Ričini jamčiti da pročišćivač neće više toliko zaudarati.

Izvor: Zadarski list