fbpx

“Oplemenio si naše živote svojom dobrotom”

Predsjednik Sabora Boris Šprem danas je uz najviše državne počasti pokopan na zagrebačkom Mirogoju. Njegovo tijelo od 8.30 sati bilo je izloženo u mrtvačnici, a uz lijes se izmjenjivala počasna straža. Ceremonija posljednjeg ispraćaja počela je u podne.Na Mirogoju se okupilo više stotina građana, obitelj, prijatelji i političari kako bi se oprostili od prerano preminulog predsjednika Sabora. Tu su i predstavnici parlamenata susjednih zemalja, brojni pripadnici vojske… Cijelo su se jutro uz odar izmjenjivale počasne straže, a posljednju stražu prije početka ceremonije držali su premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović.

Točno u 12 sati je počasna straža iznijela lijes ispred mrtvačnice, nakon čega su govore održali premijer Milanović, a potom i predsjednik Ivo Josipović. Milanović je pročitao dio iz Knjige propovjednika.

Milanović: Dragi prijatelju, dragi druže – zbogom

“Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja; vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog. Vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja; vrijeme rušenja i vrijeme građenja. Vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja. Vrijeme bacanja kamenja i vrijeme sabiranja kamenja; vrijeme grljenja i vrijeme kad se ostavlja grljenje. Vrijeme traženja i vrijeme gubljenja; vrijeme čuvanja i vrijeme odbacivanja. Vrijeme deranja i vrijeme šijenja; vrijeme šutnje i vrijeme govorenja. Vrijeme ljubljenja i vrijeme mržnje; vrijeme rata i vrijeme mira”, pročitao je Milanović, pozdravivši na kraju: “Dragi prijatelju, dragi druže – zbogom”.
Predsjednik Josipović je istaknuo kako je Šprem oplemenio naše živote svojom dobrotom. “Cijelog je života bio vođen osjećajem služenja javnom dobru, i na prvo mjesto je stavljao javni interes… Opraštamo se od osobe koja je u svojoj političkoj karijeri ostala bez mrlja, od čovjeka koji je bio na strani progresa… Život mu je bio obilježen željom da aktivno sudjeluje u stvaranju boljeg društva. Njegovo djelo nije prošlo nezamijećeno i došli smo mu reći jedno veliko hvala”, kazao je Josipović, završivši: “Neka ti je vječna slava. Sjećat ćemo te se zauvijek”.

Pomoćni biskup zagrebački monsignor Mijo Gorski održao je kratku misu, nakon čega je formirana pogrebna povorka.

‘Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i nakon smrti’

Emotivni govor je nad grobnicom održao Špremov prijatelj Branko Klasić. “Samo onaj tko se u životu navikao na trpljenje, može ostati strpljiv na sve što mu život donosi. U najtežoj situaciji, ostao si miran… Mirno počivaj”, kazao je Klasić.

Još jedan Špremov prijatelj, dr. Miljenko Bura, u svom je govoru istaknuo da je Šprem bio nezamjenjiv, borac do kraja. “Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i nakon smrti. Dragi Boris, teško se danas rastajemo, teško i jako bolno, ali dragi prijatelju znaj, tvoje ideje i moralni stav uvijek će biti naš putokaz”, kazao je Bura. Pripadnici počasno-zaštitne bojne počasnom su paljbom odali počast Špremu, nakon čega je premijer predao državnu zastavu njegovoj supruzi Jasenki.

Po želji obitelji izvedena je skladba ‘Vatrene kočije’ grčkog skladatelja Vangelisa, kada je tijelo predsjednika Sabora položeno u grobnicu. Biskup Gorski održao je misu nad grobom, nakon čega je ceremonija posljednjeg ispraćaja Borisa šprema završena.

Komemoracija u Staroj gradskoj vijećnici

Ranije je u Staroj gradskoj vijećnici održana komemoracija Borisu Špremu, gdje su predsjedniku Sabora posljednju počast odali njegovi kolege i prijatelji. Predsjednik Skupštine Davor Bernardić obratio se okupljenima u govoru u kojem je istanuo kako je odlaskom Borisa Šprema završen jedan sadržajan i bogat život. “Zatvorila se jedna knjiga izuzetno bogatog sadržaja. Knjiga puna dobrih i plemenitih djela. Prestalo je kucati jedno veliko srce. Nikada nije izgubio osjećaj za čovjeka i pravdu. Nije trpio nepoštenje. Nije volio nerad. Uvijek je bio na strani slabijih, poticao ih je i hrabrio. Zato je bio velik. Njegovo čovjekoljublje uključivalo je i njegovo domoljublje. Nije smatrao da je to potrebno posebno isticati. Za njega se to podrazumijevalo. To je dokazao cijelim svojim životom”, kazao je Bernardić.

Nadali se da će dobiti i ovu bitku

“Poznavajući Borisa, njegov optimizam i upornost svi smo se nadali da će njegov borbeni duh i pozitivna energija dobiti i ovu bitku, no, nažalost, to se nije dogodilo. Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog kolege i prijatelja, a svi mi koji smo ga imali priliku bliže poznavati zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju kao časnog i poštenog čovjeka koji je svojim primjerom i političkom biografijom pokazao da politika bez etike ne služi ni čovjeku ni stranci, ni narodu ni domovini. U srcima i sjećanjima živjet ćemo s njegovim imenom. Dragi prijatelju, počivao u miru. I zbogom”, s tugom je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izvor: net.hr