fbpx

Ostojić: Medijska hajka neće zaustaviti borbu s mafijom

Ministar unutarnjih poslova je najavio da će policija istražiti kako su tajne informacije te vrste stigle do novinara. »One sekunde kada nešto s tako visokim stupnjem tajnosti izađe u javnost, policija mora reagirati i utvrditi tko stoji iza toga«, kazao je Ostojić

Djelatnici policijskog USKOK-a (PNUSKOK) nelegalno su dopisivali imena čelnika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Agrokora na zahtjeve za popisom telefonskih brojeva osoba pod kriminalističkom istragom, objavio je Večernji list, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić opovrgnuo da je itko postupao suprotno zakonu.

Pozivajući se na »nekoliko izvora iz samog vrha vlasti«, Večernji list ustvrdio je kako je zloporaba otkrivena kroz nadzor Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) nad SOA-om, Vojno sigurnosnom agencijom (VSA) i Operativno-tehničkim centrom za nadzor komunikacija(OTC). Večernji tvrdi da nezakonitost počinili policajci, ali ipak prenosi uvjerenje svojeg izvora kako »iza svega mora stajati politika«. Zašto, Večernji ne objašnjava. Isti izvor je rekao da je »prijeđena granica dopuštenog«, jer je dopisivanje imena koja nisu pod istragom na zahtjeve za popisom razgovora osoba koje jesu nezakonit akt.

Ministar Ranko Ostojić, čiju odgovornost Večernji sugerira, na izvanrednoj je konferenciji za novinare opovrgnuo tvrdnje tih novina. »Kao ministar, u potpunosti stojim iza zakonitih postupaka policijskih službenika. Nijedna medijska hajka neće zaustaviti ni ministra ni policiju, a policajce pozivam da nastave predano raditi na otkrivanju najtežih oblika kriminala«, kazao je Ostojić. »Niti je policija počinila kakvu zloupotrebu, niti ja kao ministar imam ikakve veze s obradama i operativnim radom policije«, kazao je Ostojić, dodajući kako Vijeće za nacionalnu sigurnost nema ovlasti za nadzor policije, nego samo saborski saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

On je najavio da će policija istražiti kako su tajne informacije te vrste stigle do novinara. »One sekunde kada nešto s tako visokim stupnjem tajnosti izađe u javnost, policija mora reagirati i utvrditi tko stoji iza toga«, kazao je Ostojić.

Poslije izvanredne konferencije za novinare ministra Ostojića ostala je otvorenom mogućnost da su brojevi telefonskih kontakata Agrokora i čelnika SOA-e – među kojima i ravnatelja SOA-e Josipa Buljevića, čiji je nasljednih imenovan ovih dana – zatraženi u sklopu istrage o kriminalu. “Ne mogu komentirati obrade koje su u tijeku. Može se medijski udarati po ministru, ali policiju to ne može zaustaviti u borbi protiv mafije”, kazao je Ostojić. Novinari su ga pitali može li policija nadzirati čelnike SOA-e bez da za to zna državno odvjetništvo, a na to je Ostojić odgovorio protupitanjem: »Mislite li da su ove obrade rađene bez suradnje s DORH-om?«

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman najavio je kako će tražiti raspravu na odboru. Predsjednik Josipović i premijer Milanović nisu se oglasili, a HDZ kaže kako je riječ o »do sada nezapamćenome i grubom narušavanju sustava nacionalne sigurnosti«. »U ovom kritičnom vremenu pristupa Europskoj uniji ovakav slučaj može napraviti ogromnu štetu«, priopćio je HDZ. »Iako postoje brojne špekulacije, u ovom trenutku nije jasno čime je motivirana ta nedopustiva i protuzakonita radnja – stoga ne želimo koristiti ovu situaciju kao priliku za dnevno-političke obračune«, stoji u priopćenju kojim se HDZ.

[stextbox id=”okvir” caption=”Nadzirali obitelj Todorić i ravnatelja SOA-e?” image=”null”]Večernji list ustvrdio je kako je PNUSKOK »imao otvorene zahtjeve za izlist telefonskih brojeva i poruka članova obitelji Todorić i još nekih poduzetnika«. Tim su zahtjevima navodno dodana »imena najužeg tima iz vodstva SOA-e«, pa i samog ravnatelja Josipa Buljevića. Izvor novina tvrdi da je to učinjeno bez znanja predsjednika Republike i premijera, koji bi o takvim mjerama morali biti obaviješteni.[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”Agrokor: nemamo saznanja o istrazi” image=”null”]Tvrtka Agrokor reagirala je na navode u tekstu objavljenom u Večernjem listu kako su osobe iz vodstva te tvrke među imenima za koje je policijski USKOK imao otvorene zahtjeve za izlist telefonskih poziva, ustvrdivši kako nema nikakvih saznanja o tome da je ta kompanija predmetom bilo kakve istrage.
»Mi nemamo saznanja da smo predmetom istrage. Upućujemo vas da odgovor potražite kod nadležnih organa«, kratko je Hini izjavila Anja Linić, direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora.[/stextbox]

Izvor: Novi list